Hrvatski radio

Radio Sljeme

22. Povorka ponosa LGBTIQ zajednice, osoba i duginih obitelji

09.06.2023.

14:26

Autor: Radio Sljeme

Povorka ponosa u Zagrebu

Povorka ponosa u Zagrebu

Foto: Davor Puklavec / Pixsell

Pod sloganom „Zajedno za trans prava!" sutra se u Zagrebu održava 22. Povorka ponosa LGBTIQ zajednice, osoba i duginih obitelji. Sve počinje okupljanjem u 15 sati na Rooseveltovu trgu ispred Muzeja Mimara, a u 16 sati povorka će krenuti prema Frankopanskoj, Ilicom, Trgom bana Josipa Jelačića, Jurišićevom, Draškovićevom sve do Ribnjaka, Parka ponosa. Od 16 do 17 i 30 na trasi kretanja Povorke povremeno će biti obustavljen promet. U Parku ponosa na Ribnjaku održat će se aktivistički prosvjedni skup s početkom u 18 sati. Nakon prigodnih govora, slijedi druženje i zabavni program.


- U posljednje vrijeme svjedočimo jačanju transfobije, govoru mržnje, diskriminacije i nasilja usmjerenom prema trans osobama. Na meti smo raznih političkih aktera koji svoje karijere grade nauštrb trans ljudi i naših prava i života. Politika, institucije i crkve, javni i medijski prostor ispunjeni su transfobnim porukama kojima se pokušava degradirati naše identitete i dokinuti nam temeljna ljudska prava. Trans zajednica je snažna, hrabra i ustrajna! Nadahnuće crpimo iz antifašističke, feminističke i kvir borbe za društvo pravde i solidarnosti. Naši životi su vrijedni i dragocjeni, zato u ime slobode svih nas prosvjedujemo i poručujemo: Zajedno za trans prava! - ističu organizatori Pridea.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.