Hrvatski radio

Radio Sljeme

23.obljetnica raketiranja Zagreba

02.05.2018.

13:04

Autor: Mia Majić

Radio Sljeme

Radio Sljeme

Foto: - / -

23. je godišnjica raketiranja Zagreba, u kojemu je u napadu srpskih pobunjenika na današnji dan i dan poslije poginulo sedmero, a ozlijeđeno više od 200 civila. U povodu toga izaslanstvo Grada položilo je vijence i zapalilo svijeće ispred Spomen ploče na Trgu svibanjskih žrtava 1995.

Kao očajnički potez Srpske pobunjeničke vojske nakon vojnoredarstvene akcije Bljesak uslijedila su dva uzastopna raketna napada na Zagreb. Tog dana prisjetila se Jelka Sanković jedna od preživjelih žrtava. Slučajno sam se našla u Zagrebu, inače živim u Rijeci, a taj dan je bilo strašno bila sam raketirana,ali srećom preživjela sam jer sam se sasvim slučajno uspjela skloniti u nekoj čistionici, objasnila je. 

Nemilih događaja prisjetila se i zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević naglasivši kako za jugoslavensku pobunjeničku vojsku ništa nije bilo sveto. U ime grada Zagreba i gradonačelnika Bandića najmanje što možemo učiniti za žrtve je da ih se prisjetimo te zajedno s njihovim obiteljima položimo vijenac i zapalimo svijeće, zaključila je Vukičević. 

Inače, tijekom Domovinskog rata, osim spomenuta dva napada, naš je grad napala i jugoslavenska vojska, čiji su zrakoplovi u listopadu 1991. raketirali Banske dvore.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.