Hrvatski radio

Radio Sljeme

25 godina nacionalne internetske hr. domene

23.02.2018.

13:30

Autor: Davor Šalat

25 godina nacionalne internetske hr. domene

25 godina nacionalne internetske hr. domene

Foto: - / -

Prije 25 godina Hrvatska je dobila nacionalnu hr. domenu te postala priznata i u globalnom internetskom prostoru. Ta je obljetnica proslavljena u Hrvatskoj akademskoj i istraživačkoj mreži CARNET. Hr. domena matična je za sve pojedinačne domene, kojih je sada registrirano više od 100 tisuća.

Predsjednik Povjerenstva za upravljanje hr. domenom Gordan Gledec ističe da je njezino dobivanje prije četvrt stoljeća za našu zemlju značilo vidljivost Hrvatske u internetskom svijetu. Do tada nitko nije mogao izvana doći do naših servera i usluga koje su se nudile.

Kad je postala naša nacionalna hr. domena, izvana se vrlo lako preko imena poslužitelja moglo doći do usluga koje su tu formirane. To su sve bile usluge koje su bile prepoznate u svijetu. Naravno, razvojem interneta, razvojem broja domena koje su ispočetka išle malo sporije, ali sad s novim pravilnikom gotovo eksponencijalno rastu, javlja se i sve veći broj naših poslužitelja s našim adresama i njihove usluge postaju dostupne korisnicima i na taj način i država ima nekakav imidž vani kao domena koja je prepoznatljiva upravo kao naša domena, kaže Gledec.          

Prednost nacionalne domene je lakše pronalaženje hrvatskih sadržaja na internetu, kao i komuniciranje na hrvatskom jeziku i našoj inačici latinice.

To što je "hr", a nije "cr" ili "cro" - već je to jedna stvar da smo u internetski svijet i međunarodne vode izašli s lokalnim identitetom, s našim identitetom, to je jedna od najbitnijih stvari na van, zaključio je Gledec. 

Istaknuo je i da je Hrvatska jedina europska zemlja koja nudi mogućnost besplatne nacionalne domene za svoje građane i pravne osobe pa 70 posto registriranih domena čine upravo one besplatne. 

Zaključeno je da je hr. domena važan nacionalni resurs te da zahtijeva trajnu pažnju u tehničkom i administrativnom smislu, koju osigurava CARNET.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.