Hrvatski radio

Radio Sljeme

25. godišnjica Matice hrvatskih sindikata

27.02.2018.

13:38

Autor: Mia Majić

Radio Sljeme

Radio Sljeme

Foto: - / -

Matica hrvatskih sindikata obilježava dvadeset pet godina rada. Tim povodom prikazan je retrospektivni pregled dvadesetpetogodišnjeg djelovanja Matice i položaja sindikata u našoj zemlji, koji djeluje gotovo 30 godina.

Iako je od osnutka Matice prošlo dvadeset i pet godina, nezavisni sindikalni rad traje gotovo 30. Odnos vladajućih garnitura prema sindikatima više je negativan nego pozitivan tvrdi predsjednik Matice Vilim Ribić.  Karakterizira se  promjena od jedne socijalno tržišne ekonomije do neoliberalnih shvaćanja što je dovelo do razgradnje socijalne Hrvatske i socijalnih vrijednosti, ali i do ekonomskog propadanja i iseljavanja ljudi, naglasio je.

 

Da je bilo nesuglasica između sindikata i Vlade slaže se i ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić no ističe kako je kvaliteta socijalnog dijaloga na visini i da se  svakako odazivaju i sindikatima i poslodavcima na ovakve svečanosti. Ujedno čestitam svim članicama Matice hrvatskih sindikata na ovih 25 godina rada, zaključio je.

Rođendan je Matici čestitao i ministar zdravstva Milan Kujundžić, a prokomentirao je i trenutno stanje sindikata u zdravstvu za koje tvrdi da je jako dobro te da će Vlada s njima uskoro sklopiti kolektivni ugovor.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.