Hrvatski radio

Radio Sljeme

341 stanovnik Općine Luka peticijom je jasno reklo- Ne želimo baznu stanicu

22.01.2020.

22:58

Autor: Čarles Gržinić

Nel Pavletic/PIXSELL

Nel Pavletic/PIXSELL

Foto: - / -

Inicijalna grupa građana Općine Luka i Hrvatske udruge za zaštitu od elektromagnetskog zračenja sinoć su u Društvenom domu Luka održali javnu tribinu na kojoj su uz dolazak saborskog zastupnika Mire Bulja upozorili na opasnosti koje donosi podizanje 41 metara visokog stupa sa baznom stanicom

Općina Luka od Zagreba je udaljena 20 km i 15 minuta vožnje automobilom od grada Zaprešića. Općina koja je osnovana 1995. godine i sastoji se od 5 naselja u kojima živi 1 400 stanovnika suočila se s problemom koji im se pojavo 26. listopada prošle godine. Naime, bez ikakve najave, na privatnom posjedu, osvanuo je stup visine 41 metra na kojem se nalazi po mnogima opasna bazna stanica. To što se stup nalazi blizu škole, vrtića i tik uz rub ulice u građevinskoj zoni operatera i davatelja terena nije zanimalo previše. 

Iz tog razloga, a i zbog brige za zdravlje djece i stanovnika Općine Luka inicijalna grupa građana na čijem se čelu nalazi  Natalija Ptujec pokrenula je niz aktivnosti kao bi se dokazali da je rad bazne stanice itekakako štetan  i za daljnji razvoj mjesta  koji ima turistički i ekološko  poljoprivredni  potencijal opasan.  

Nakon što je peticiju za uklanjanje bazne stanice potpisao 341 stanovnik, inicijativa građana zatražila je očitovanje HAKOM-a, Zavoda za prostorno planiranje i Upravnog odjela za prostorno planitanje Zagrebačke županije. Pučki pravobranitelj prosljedio je odogovor Državnog inspektorijata. 

Iz očitovanja institucija postalo je vidljivo da je zbog nepoznavanja važećih zakona i lošeg prostornog planiranja Općine i došlo do postavljanja bazne stanice. Bazne stanice, prema važećem zakonu spadaju u jednostavne građavine s čime se izbjegava uppoznavanje stanovnika s gradnjom iste. Iako se do riješenja sigurno neće doći lako, Inicijalna grupa građana Općine Luka jasno je poručila da neće odustati te da će pokrenuti sve pravno moguće radnje kako bi se stup s baznom stanicom maknuo.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.