Hrvatski radio

Radio Sljeme

35 godina Instituta za klinička medicinska istraživanja i nastavu

05.07.2017.

15:03

Autor: Emina Dabo Hunjak

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Institut za klinička medicinska istraživanja i nastavu Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice danas obilježava 35 godina od svojega osnutka. Velika je to obljetnica ne samo za Institut, već i za Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu koji obilježava okruglu stotu obljetnicu.

Klinički je bolnički centar dao značajan doprinos napretku i izgradnji hrvatske medicine, a povodom 35 obljetnice njegova Instituta organiziran je svečani skup.

Ravnatelj Centra, profesor doktor Mario Zovak, istaknuo je važno mjesto koje Institut ima u hrvatskoj znanosti.

Danas mi smatramo da imamo značajno mjesto u ovoj državi, u sustavu hrvatskog zdravstva, ali ne samo u smislu primjenjivanja vrhunskih metoda u liječenju naših pacijenata, nego isto tako u procesima edukacije i u procesima znanstvenoga rada, kazao je prof. dr. sc. Zovak te naglasio kako se kroz instituciju Instituta mogu uključivati kolege i mladi znanstvenici koji se žele i dalje razvijati u svojoj struci.

Uz ulogu koju Vinogradska bolnica ima u njezi pacijenata i brzi za zdravlje, brojni su noviteti u medicini po prvi puta upravo u njoj korišteni. Povijest i ulogu te bolnice u iskoracima hrvatske medicine kroz 171 godinu predstavio je doktor Ivan Radić. 

Osnovan je prvi kirurški odjel, kupljen je prvi rengen samo pet godina nakon što je izumljen, kazao je dr. sc. Radić.

Predstojnik Instituta prof. dr. sc. Nikola Đaković istaknuo je više od stotinu znanstvenih istraživanja koja su na njemu provedena od strane njihovih, ali i vanjskih znanstvenika i novaka.

KBC Sestara milosrdnica ne samo da ima najdulju tradiciju u Hrvatskoj, već je i vrhunska znanstvena ustanova što potvrđuje i djelovanje njezina Kliničkoga instituta.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.