Hrvatski radio

Radio Sljeme

50 milijuna kn za saniranje županijskih i lokalnih cesta

22.09.2016.

17:33

Autor: Irena Dizdarević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Skupština Zagrebačke županije donijela je rebalans Proračuna za 2016 koji iznosi 564.830.004,00 kn i veći je u odnosu na prethodno doneseni Proračun za 6,6 posto. Rebalansom je izvorni (nekonsolidirani) Proračun Zagrebačke županije povećan 0,34 posto.

Rebalans je, čulo se, tehničke prirode i donesen je radi usklađenja općih i namjenskih prihoda te usklađenja viška sredstava ostvarenih u prethodnoj godini kao i preraspodjele sredstava unutar postojećih projekata.

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić pojasnio je da je rebalans veći od izvornog Proračun za nešto više od milijun kuna, a upravo je toliko sredstava namijenjeno za projekt Zaklade Hrvatska za djecu kojim će se djeci, koja dolaze iz obitelji čiji prihodi po članu kućanstva ne prelaze 2.660,80 kn, osigurati besplatni obroci u školi.

Na istoj sjednici prihvaćeno je i Polugodišnje izvješće o izvršenju Proračuna Zagrebačke županije za prvih šest mjeseci 2016. 

Županijska uprava za ceste Zagrebačke županije (ŽUC) dobila je suglasnost Skupštine za zaduživanje kunskim kreditom u iznosu 50 milijuna kuna kod Zagrebačke banke s fiksnom kamatnom stopom od 2,6 posto na rok otplate od 7 godina.

Sredstva će se koristiti za izvođenje radova sanacije i obnove županijskih i lokalnih cesta na području Županije. Naime, stanje spomenutih cesta je loše, a prihodi ŽUC-a se iz godine u godinu smanjuju. Sredstvima od kredita kao i onim redovnim tijekom 2016.  i 2017. godine sanirat će se i asfaltirati 150 do 200 km županijskih i lokalnih cesta pri čemu se neće ugroziti redovno funkcioniranje ŽUC-a.

Vijećnici su prihvatili i Izvješće o radu župana za prvih 6 mjeseci ove godine, a donesena je i Strategija kapitalnih ulaganja u školske objekte na području Zagrebačke županije za razdoblje 2016.- 2020. godine.

Na Aktualnom satu vijećnici su postavljali pitanja vezana uz sanaciju i asfaltiranje županijske ceste 3124 kroz općinu Križ; s koliko je sredstava Županija pomože gradnju i održavanja komunalne infrastrukture na području gradova i općina te hoće li se dobiti sredstva iz Fonda solidarnosti EU za sanaciju šteta nastalih uslijed poplave u veljači 2014. godine.

Vijećnike je zanimalo koliko učeničkih zadruga djeluje na području županije i s koliko novca se podržava njihov rad; koliko je škola bilo uključeno u projekt energetske obnove javnih zgrada te može li Županija u budućnosti pomoći JLS pri kupnji udžbenika za sve učenike osnovnih škola na području županije 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.