Hrvatski radio

Radio Sljeme

53 nova slučaja koronavirusa u Zagrebu - sustav testiranja opterećen

21.08.2020.

11:04

Autor: Nikolina Devčić

Marko Prpic/PIXSELL

Marko Prpic/PIXSELL

Foto: - / -

U Zagrebu su u prethodna 24 sata registrirana 53 nova slučaja zaraze koronavirusom, izvijestio je Stožer civilne zaštite Grada Zagreba, tako da sada ima 518 aktivnih slučajeva Covida-19. Većinom je riječ o mlađim ljudima koji su se vratili s ljetovanja.

Od ukupnog broja oboljelih 25 su povratnici s godišnjih odmora, 14 su kontakti s prethodno oboljelim osobama, za šest je slučajeva epidemiološka obrada još uvijek u tijeku, pet je je negativnih epidemioloških anamneza, a tri su "uvoz" iz BiH.

Zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar Sandra Šikić izvijestila je na konferenciji za novinare da je u protekla 24 sata u Zavodu testirano ukupno 596 osoba. To je opet otvorilo pitanje - preopterećenosti sustava. Grad je zato uputio službeni zahtjev Ministarstvu zdravstva i Klinici Fran Mihaljević da preuzmu dio uzoraka s obzirom na to da je Infektivna klinika opremljena uređajem koji može testirati i 1500 uzoraka u jednom danu.

- U ovom trenutku Nastavni zavod testira gotovo 1/3 svih bolesnika i ovo opterećenje nadilazi kapacitete koje trenutno imamo. Nije problem uzeti toliki broj uzoraka, koliko je problem napraviti kvalitetnu obradu - rekao je pročelnik gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.