Hrvatski radio

Radio Sljeme

6. tjedan botaničkih vrtova, arboretuma i botaničkih zbirki

09.05.2016.

11:34

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

6. tjedan botaničkih vrtova, arboretuma i botaničkih zbirki održava se do nedjelje u botaničkim vrtovima diljem Hrvatske, pa tako i u našem zagrebačkom od 9 do 18 sati. Posljetitelji se mogu prošetati botaničkim vrtom uz stručnu pratnju ili sudjelovati na radionicama origamija ili ikebane.

Uz šetnje botaničkim vrtom, te origami i ikebana radionica za koje se treba prethodno najaviti, a koje se održavaju u suradnji s japanskim veleposlanstvom, nacionalna koordinatorica Tjedna botaničkih vrtova Sanja Kovačić pozvala je Zagrepčane i na obilaske vrta za one koji žele obići vrt poslije posla, koji mogu stići ako imaju vremena. Ali evo sutra popodne u 18 sati predstavljat će se novi velebitski vodič "Od sjemenke do ploda - vodič kroz svijet cvijeća i grmlja" Nacionalnog parka sjeverni Velebit. Slobodan je ulazak i u četvrtak popodne od 17 i 30 na promenadni koncert. U subotu popodne od 16 do 18 sati predstavljat će se ikebane. Šetnje botaničkim vrtom su slobodne za sve - prijavite se ako još ima mjesta i dobrodošli!

U Tjednu botaničkih vrtova ukupno sudjeluje 21 botanički vrt i arboretum, dodaje Kovačić, a to su i školski vrtovi, perivoji, te manje čak i privatne zbirke koje su otovorene javnosti. Posebno ističem da se ove godine priključila i Javna ustanova koja se brine o zaštićenim područjima prirode Krapinsko - zagorske županije.  Oni imaju jednu lijepu stazu orhideja u Radoboju.

Svi koji rade u botaničkim vrtovima veliki su entuzijasti istaknula je voditeljica botaničkog vrta PMF-a Biserka Juretić Svi mi koji radimo u vrtovima radimo s velikim entuzijazmom i u radno vrijeme i u slobodno vrijeme pokušavamo animirati i širu javnost, a i vlasnike naših vrtova da malo financijski pomognu da oni vrtovi koji postoje da se obnove, urede da ih obnovimo da opstanu i da se dalje razvijaju.

Uz obnovu staklenika u botaničkom vrtu, Juretić je istaknula da će se raditi i na još jednom većem zahvatu ove godine.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.