Hrvatski radio

Radio Sljeme

70 godina Centralne knjižnice Agronomskog fakulteta

06.06.2017.

14:57

Autor: Emina Dabo Hunjak

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Centralna knjižnica Agronomskog fakulteta slavi 70. obljetnicu svojeg postojanja. Tim povodom na Fakultetu je organizirana i prigodna izložba, koju svi zainteresirani mogu posjetiti do 21. ovoga mjeseca.

70 godina centralne agronomske knjižnice važna je obljetnica ne samo za Agronomski fakultet, već i za cijelu struku. Osnovana davne 1947. godine iz fondova više ugaslih knjižnica agronomske struke, današnja knjižnica u svojem fondu sadrži oko 90 tisuća svezaka s pristupom bazama podataka znanstvenog i stručnog sadržaja.

Ovo je središnja knjižnica za agronomsku struku i ovdje su pohranjena sva djela, ne samo hrvatskih znanstvenika iz područja agronomije i agronomske struke i srodnih znanosti nego i svih znanstvenika, sva djela važna za područje agronomije iz Europe i šire, kazao je prodekan za znanost Agronomskog fakulteta Boro Mioč te istaknuo kako je budućnost knjižnice u prilagodbi novim tehnologijama i digitalizaciji građe što će studentima olakšati pristup informacijama.

S njime se složila i voditeljica knjižnice Vanja Masnov koja je naglasila kako se trendovi u knjižničarstvu mijenjaju, osobito u znanstvenom istraživanju.

Informacije trebaju biti dostupne odmah pa se sve više radi na informatizaciji knjižnice i fonda, kazala je Višnja Masnov.

Na izložbi se mogu vidjeti primjerci prvih udžbenika i priručnika na hrvatskome jeziku, stručni časopisi, kalendari, herbariji i katalozi popraćeni kreativnim izlošcima starih knjiga.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.