Hrvatski radio

Radio Sljeme

75.000 hrvatskih kućanstva morat će mijenjati bojlere

13.02.2018.

11:46

Autor: Emina Dabo Hunjak

FOTO: Ivica Galovic/PIXSELL

FOTO: Ivica Galovic/PIXSELL

Foto: - / -

75.000 hrvatskih kućanstva morat će mijenjati bojlere, od kojih je 50.000 u našem gradu. Prema uredbi Europske komisije iz 2013. godine klasični plinski bojleri se zbog energetske učinkovitosti moraju zamijeniti kondenzacijskim što je veliki trošak za građane.

Ako se u nekom stanu pokvari bojler, a više je stanara priključeno na istu vertikalu, odnosno dimnjak, svi oni moraju kupiti nove kondenzacijske bojlere koji su za većinu preskupi. Robert Blažinović iz Ministarstva gospodarstva u emisiji 9,99 rekao je kako Ministarstvo taj problem može riješiti samo uz pomoć drugih tijela državne uprave.

Bilo je nekoliko sastanaka već čak i jedan jučer gdje je bilo gdje dolazimo do nalaženje modela za rješenje ove situacije. Potrebno je sistemsko rješenje da ne bi za dvije godine imali isti problem, rekao je Blažinović.

Istaknuo je i kako kao članica Europske unije moramo poštivati njezine direktive premda su Austrija i Njemačka tražile izuzeće zbog financijske neisplativosti za građane. Ukoliko bi se u Hrvatskoj izglasalo izuzeće potrebno je sistemsko rješenje koje će građanima omogućiti zamjenu bojlera.

Predsjednik Hrvatske dimnjačarske udruge Zdravko Šenjug upozorava kako se u međuvremenu javlja crno tržište na kojem građani nabavljaju jeftinije klasične bojlere.

Ti bojleri se i dalje proizvode, ali se ne plasiraju na naše tržište. Zato se javlja priča o crnom tržim tržištu, naime u BiH i Srbiji se i dalje mogu kupiti klasični bojleri, rekao je Šenjug.

I dok su neki građani u ovome trenutku bez grijanja jer si ne mogu priuštiti nove bojlere, Ministarstvo gospodarstva kroz razgovore s ostalim tijelima državne uprave nastoji pronaći najbolje rješenje.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.