Hrvatski radio

Radio Sljeme

88.obljetnica smrti Stjepana Radića

08.08.2016.

08:12

Autor: Irena Dizdarević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Osamdeset osma je godišnjica smrti osnivača Hrvatske seljačke stranke Stjepana Radića. Tim povodom - izaslanstvo stranke, na čelu s predsjednikom Krešom Beljakom, položilo je vijenac i zapalilo svijeće na grobu Stjepana Radića na Mirogoju.

Poslijepodne u 18.30h, u crkvi sv. Blaža u Prilazu Gjure Deželića bit će služena i misa zadušnica.

Od posljedica atentata u beogradskoj Narodnoj skupštini, gdje je srpski radikal pucao na zastupnike Hrvatske seljačke stranke, u Zagrebu je 8. kolovoza 1928. preminuo Stjepan Radić, jedna od najuglednijih i najpopularnijih osoba hrvatske političke pozornice prva tri desetljeća prošlog stoljeća.

Povjesničari smatraju kako su tom velikom Radićevu ugledu pridonijele dosljedno zastupanje hrvatskih nacionalnih interesa te njegove idealističke zamisli. U vrijeme kad je većina hrvatskoga naroda živjela na selu, a zbog privrženosti seljaštvu, Radić je nailazio na jednodušnu potporu naroda u svim hrvatskim krajevima.U borbi za svoje ciljeve suočavao se s političkim progonima, pritiscima i zatvorskim kaznama. Zbog beskompromisna stajališta u provedbi demokratske i republikanske politike život mu je i okončan nasilnim putem u Beogradu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.