Hrvatski radio

Radio Sljeme

90 godina Škole narodnog zdravlja "Andrija Štampar"

03.10.2017.

15:45

Autor: Magdalena Pongrac

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Povodom obilježavanja 90-te obljetnice osnutka Škole narodnog zdravlja „Andrija Štampar" održan je stručno-znanstveni skup na kojem su ugledni liječnici govorili o izazovima i mogućnostima s kojima se hrvatsko zdravstvo danas susreće.

Doktor Andrija Štampar osnažio je hrvatsko zdravstvo osnivanjem „Škole narodnog zdravlja" koja je, među prvima, liječničke usluge jednako pružala imućnim građanima kao i onima koji su si liječenje teško mogli priuštiti. Ovaj „div hrvatske medicine" sudjelovao je i u izradi ustava Svjetske zdravstvene organizacije, rekla je v. d. ravnateljice "Škole", Mirjana Kujundžić Tiljak, istaknuvši važnost današnjeg skupa. Kad slavimo 90 godina djelovanja Škole narodnog zdravlja "Andrija Štampar" želimo potaknuti dijalog nas koji svoje ideje kreiramo temeljem stručnog iskustva i znanstvene spoznaje, i vas koji imate mandat prepoznati i implementirati te ideje u svakodnevni život svih nas.

Na skupu pod nazivom "Zdravlje i zdravstvo: izazovi i mogućnosti –susret profesije i politike" ministar zdravstva Milan Kujundžić naglasio je da je dug zdravstva jedan od izazova s kojima se hrvatsko zdravstvo susreće danas. Danas je sjećanje na čovjeka koji je obilježio svjetsku medicinu i veliku korist napravio hrvatskoj medicini, i utrao brojne korisne stvari u svijet i u Hrvatsku, koje danas koristimo i od čega imamo dobrobit. A dugovi su, na žalost, ovdje - 8 milijardi i u tom slislu svi smo svjesni da je to problem kojeg treba rješavati.

Predsjednik Hrvatske liječničke komore Tihomir Goluža najveći problem vidi u odljevu liječnika. Najveći izazov u hrvatskom zdravstvu trenutno je kadrovski deficit. Mi možemo dobiti novac, možemo podići kredite, ali ako izgubimo ljude onda hrvatski zdravstveni sustav neće imati perspektivu.

Jedan od ciljeva znanstvenog skupa upravo je osvijestiti važne probleme te napraviti korak prema poboljšanju zdravstvenog sustava, po uzoru na velikog humanista i liječnika Andriju Štampara koji je svojim idejama bio korak ispred svog vremena.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.