Hrvatski radio

Radio Sljeme

90 posto vozača koristi mobitel u vožnji

30.06.2017.

13:10

Autor: Boris Bogić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hrvatska udruga menadžera danas je predstavila kampanju "Dan bez mobitela u prometu" a sve u cilju kako bi ukazali na rastuću opasnost korištenja mobitela i to ne samo od vozača već i od pješaka i biciklista.

Koliko je prometnih nesreća izazvano zbog korištenja tih uređaja gotovo je nemoguće utvrditi, no hrvatska policija godišnje kazni oko 36 000 vozača zbog korištenja mobitela tijekom vožnje. Predstavljeni su i rezultati istraživanja koje je provedeno na tisuću ispitanika iz cijele Hrvatske. 

" Više od 90 posto ljudi tijekom vožnje koristi mobitel, a da pri tome nemaju osječaj odgovornosti ili svjesnosti da je to opasno. To su zastrašujući rezultati s obzirom na to da znamo da ta jedna sekunda nepažnje može prouzročiti nesreću." Izjavila je voditeljica kampanje Renata Ivanović

Predsjednik Hrvatske udruge menadžera sigurnosti Alen Ostojić pozvao je predstavnike grada Zagreba da se priključe kampanji s obzirom na to da je u gradu evidentirano više od 600 tisuća vozača te preko pola milijuna motornih vozila.

Vrhunac kampanje trebao bi biti 21. listopada, za kada je najavljeno predstavljanje nacionalnog Dana bez mobitela u prometu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.