Hrvatski radio

Radio Sljeme

Advent u Zagrebu-kruna zagrebačke turističke sezone

28.11.2015.

12:27

Autor: Mario Mihaljević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Paljenjem blagdanske rasvjete i otvaranjem raznih programa na glavnim trgovima u Zagrebu počinje najveća godišnja manifestacija Advent od koje se očekuju dodatni porasti turističkog prometa s kojima bi Zagreb ovu već sada rekordnu godinu mogao završiti s više od milijun turističkih dolazaka.

Ovogodišnji Advent u Zagrebu šesti je po redu kojeg uz Grad Zagreb, Koncertnu direkciju Zagreb te brojne druge partnere iz javnog i privatnog sektora od 28. studenoga ove do 10. siječnja iduće godine organizira Turistička zajednica grada Zagreba, čija direktorica Martina Bienenfeld ističe iznimnu važnost te manifestacije za turizam i druge sektore Zagreba jer pridonosi prihodima, pogotovo ugostiteljstvu, hotelima, obrtnicima i trgovini.

Zagreb je s Adventom već postao prepoznatljiv i izvan granica Hrvatske kao atraktivno i ugodno mjesto za odličan provod u blagdansko vrijeme, a ove godine tome pridonosi i što je prvi puta nominiran za najljepši europski božićni sajam na listi poznatog portala European Best Destinations na kojemu će glasovanje, u koje se mogu svi uključiti, biti od 1. do 10. prosinca, poručuje Bienenfeld. 

Naglašava pritom da je, bez obzira na rezultate glasovanja, već i sama nominacija na toj listi, veliko priznanje, tim više jer je taj portal Zagreb zadnje dvije godine uvrstio među top 10 destinacija u Europi, a vjeruje i da će ove godine turiste privući i još sadržajniji program na više lokacija nego prije.

 Očekuje se porast broja posjetitelja i potrošnje iako su troškovi TZGZ-a za ovogodišnje adventske programe slični lanjskima i iznose 2,1 milijun kuna, Bienenfeld napominje da i drugi uključeni u organizaciju iz javnog i privatnog sektora u to ulažu očekujući dobar promet i posjećenost grada u tih malo više od mjesec dana. Podsjeća i na odlične brojke iz prošle godine kada je Zagreb u adventskom razdoblju, u prosincu posjetilo više od 56 tisuća domaćih i stranih turista, koji su ostvarili 101,5 tisuća noćenja, što su bili porasti od 21 posto u odnosu na prosinac prethodne godine. Najviše turista tada je u Zagreb došlo iz Italije, BiH i Slovenije, dok su u noćenjima na prva tri mjesta bili Talijani, gosti iz BiH i Nijemci.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.