Hrvatski radio

Radio Sljeme

Advent u Zagrebu na 15 lokacija uz tri puta manje kućica

11.11.2021.

12:52

Autor: Magdalena Pongrac

Davor Puklavec/Pixsell

Davor Puklavec/Pixsell

Foto: - / -

Pred nama je Advent u Zagrebu. Adventska svijeća i lampice na Zrinjevcu upalit će se 27. ovog mjeseca i svijetliti do 7. siječnja. Glavni motiv su tradicionalne hrvatske igračke, a adventskih kućica bit će tri puta manje nego 2019. godine.

Hrvatske tradicionalne igračke glavni su motiv ovogodišnjeg Zagrebačkog adventa koje će u naš grad unijeti pravi blagdanski duh. Tako će Zagreb krasiti igračke iz Marije Bistrice i sela Hrvatskoga zagorja koje su postale nematerijalna baština koju je zaštitio UNESCO. Bit će i igračaka iz tvornice Biserka, Tik Tik i Radionice Vabro. 

Istaknula je to direktorica gradske Turističke zajednice Martina Bienenfeld i najavila šest novih programa - Advent u LADU, zatim Christmas Garden u Akademiji likovnih umjetnosti, Adventovo na Katarincu, Zagreb Jingle Mingle u suradnji sa zagrebačkim ugostiteljima, Advent u Prolazu Matice hrvatskih obrtnika u suradnji s našim obrtnicima te Advent u zagrebačkim hotelima koji očekuju goste s posebno osmišljenom blagdanskom ponudom i uređenjem. Spomenula bih i Advent na Zrinjevcu, na kojem nas, uz prigodno uređenje, očekuje čak 13 koncerata naših poznatih hrvatskih izvođača i to svakog petka, subote i nedjelje - izjavila je Bienenfeld.  

Prigodno uređeno bit će 11 lokacija u Donjem gradu: Trg bana J. Jelačića, park Zrinjevac, Trg J.J. Strossmayera, Trg kralja Tomislava, Europski trg, prolaz Oktogon, Trg Republike Hrvatske, Trg Mažuranića, Matica hrvatskih obrtnika, ALU i Tunel Grič te 4 lokacije na Gornjem gradu: Trg sv. Marka, park Bele IV., plato Gradec te Strossmayerovo šetalište zapad.

Ledenog parka na Tomislavcu neće biti, kao ni ugostiteljskih kućica na Zrinjevcu. Gradonačelnik Tomislav Tomašević istaknuo je da je natječaj za dodjelu kućica u podnajam završen i da će ih ove godine biti 70, odnosno tri puta manje nego 2019., a zarada će biti četiri puta veća - Imat ćemo 26 ugostiteljskih kućica i 44 kućice za prigodnu prodaju, od 200 prijava samo ih je toliko zadovoljilo uvjete na natječaju.

Kućice će biti na pet gradskih lokacija: Trgu bana Jelačića, Europskom trgu, Bogovićevoj i Gajevoj ulici te na Strossmayerovom šetalištu. Takvim konceptom zadovoljna je predsjednica Nezavisne udruge ugostitelja Žakline Troskot - Ove godine sudjelovat ćemo s 50 terasa i kroz naše objekte želimo ponuditi kvalitetnu i drugačiju ponudu.

Za vrijeme Adventa održat će se čak 14 glazbenih programa s ukupno 129 koncerata, gdje će, između ostalog, nastupiti Zagrebački solisti, Zagrebački komorni orkestar i brojni drugi vrhunskih hrvatski glazbenici, kao i mlade zvijezde pred kojima je budućnost. Uključit će se i neki zagrebački muzeji, a nastavlja se i projekt Svjetlost Adventa koji će odabranim institucijama na Gornjem gradu ukrasiti prozore u blagdanskom duhu.

Bienenfeld, Tomašević i Troskot o Adventu u Zagrebu

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.