Hrvatski radio

Radio Sljeme

Advent u Zagrebu od 28. studenoga do 10. siječnja

09.11.2015.

07:30

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Najvažnija gradska turistička manifestacija - "Advent u Zagrebu" počinje 28. studenog i trajat će do 10. siječnja iduće godine, uz niz novosti, zabave i drugih prigodnih programa u duhu Božića i Nove godine. Sve je pripremljeno kako bi ovogodišnji Advent bio još uspješniji nego prethodnih godina.

Tomu se nada i gradonačelnik Milan Bandić koji je istaknuo da je manifestacija Advent u Zagrebu pravi posao, jer je Zagreb vinuo još dalje na međunarodnu turističku kartu dovodeći brojne posjetitelje iz svijeta. Najavio je da će ove godine Zagreb božićnu jelku 9. prosinca pokloniti Sarajevu, nakon što su prethodnih godina to bili Rim, Berlin, Beč i drugi gradovi.

Direktorica Turističke zajednice Grada Zagreba Martina Bienenfeld ističe kako će ovogodišnji Advent trajati dulje nego prošlih godina, do 10. siječnja do kada traju i zimski školski praznici. No, trajat će duže ne samo zbog školske djece, već i zbog toga što se pokazalo da dosta gostiju, nakon Nove godine, u Zagrebu ostaje i u siječnju te će im ovo biti prilika da se u njemu dodatno i zabave, objasnila je. U Adventu ove godine imamo gotovo tri tisuće sudionika iz raznih javnih, gradskih i privatnih tvrtki i organizacija i vjerujemo da će i posjeta biti i veća nego lanjska, jer nas je portal European Best Destination već stavio na listu najpoželjnijih advent manifestacija u Europi, a za što će glasovanje biti od 1. do 10. prosinca na tom portalu, naglasila je Bienenfeld.

Od brojnih događanja tijekom Adventa u Zagrebu izdvojila je paljenje prve adventske svijeće na Trgu bana Josipa Jelačića 28. studenog, s čime Advent i počinje, a istu večer će se upaliti i božićna svijetla na Zrinjevcu, uz bogat glazbeni i dječji program.

Po drugi put ove godine će biti otvoreno i klizalište ispred Umjetničkog paviljona na Trgu kralja Tomislava te pod nazivom "Ledena bajka" ponuditi ne samo klizanje nego i bogatu gastro i glazbenu ponudu.

Program "Fuliranje" ponovo će biti u Tomićevoj ulici, a stazom pod nazivom "Put oko svijeta - ideja spajanja Europe" povezat će se s Europskim trgom gdje će, kao i na drugim mjestima u gradu, biti božićni sajam s prigodnom ponudom suvenira, delicija i drugog. Za novogodišnji program na Trgu bana Jelačića najavljen je nastup pjevačice Nine Badrić.

Organizatori, Turistička zajednica i njeni brojni partneri iz javnog i privatnog sektora, kažu kako se troškovi ovogodišnje manifestacije kreću otprilike na sličnoj razini kao i prošle godine. Napominju, naime, kako je za sada još teško reći koliko će točno biti utrošeno te će se to znati kasnije.

Direktorica zagrebačke turističke zajednice kazala je i da su jako zadovoljni ovogodišnjim turističkim rezultatima te da je, po prvim nepotpunim podacima, u prvih deset mjeseci gotovo premašena brojka ukupnih lanjskih 1,5 milijuna noćenja u glavnom hrvatskom gradu. Prošle je godine samo u prosincu, najvećim dijelom zbog Adventa, Zagreb posjetilo više od 56 tisuća turista, koji su ostvarili 101 tisuću noćenja, a te bi brojke ove godine mogle biti i premašene, procjenjuje Bienenfeld.

Opširnije na stranicam zagrebačke Turističke zajednice

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.