Hrvatski radio

Radio Sljeme

Afera Agram: "Dokazi dobiveni prisluškivanjem - nezakoniti"

30.03.2016.

13:00

Autor: Mario Mihaljević. N.D.

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Gradonačelnik Milan Bandić nije se pojavio na Županijskom sudu koji je raspravljao o osnovanosti optužnice protiv njega i ostalih osumnjičenih u aferi Agram, koje Uskok sumnjiči za nezakonitosti 'teške' najmanje 20 milijuna kuna

Poput Bandića, uoči sjednice optužnog vijeća ispred sudske zgrade nisu viđeni ni najvažniji gradonačelnikovi suoptuženici - nekadašnji predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga Slobodan Ljubičić i vlasnik CIOS-a Petar Pripuz.

No, optuženici nisu ni obvezni doći na sjednicu nakon koje optužno vijeće optužnicu može potvrditi, odbaciti ili vratiti tužiteljstvu na doradu. Optužnicu protiv zagrebačkog gradonačelnika i njegovih suradnika te 'poslovnih partnera' gradskih tvrtki, na više od 400 stranica, Uskok je sudu predao sredinom prosinca prošle godine.

Gostujući u našoj emisiji "Zagrebi po Zagrebu" Bandić je samo kratko rekao: "Tri rečenice: prvo ja ne mogu za postupke koji su u tijeku komentirati, drugo ja vjerujem svojim odvjetnicima da rade svoj posao pošteno i korektno, vjerujem u trodiobu vlasti Republike Hrvatske i vjerujem u svoju nevinost koju ću dokazati na sudu".

Sudsko vijeće zagrebačkog Županijskog suda je, na prijedlog obrane Milana Bandića i njegovih suoptuženika, kao nezakonite izdvojila sve tajno snimljene telefonske razgovore i SMS poruke iz istrage u aferi Agram pa će o osnovanosti optužnice u tom slučaju odlučiti tek nakon što Vrhovni sud potvrdi ili odbaci odluku o zakonitosti dokaza.

Predstavnici Uskoka potvrdili su da će se žaliti na odluku optužnog vijeća. Tužitelji su kazali i da je neobično što su kao nezakonite odbačene mjere koje je ranije tijekom istrage odobrio isti sud. Odluka Vrhovnog suda u sličnim se slučajevima ranije čekala po nekoliko mjeseci.

Bandićev odvjetnik Anto Nobilo je pojasnio da je podloga za današnju odluku suda usklađenje s praksom Europskog suda za ljudska prava te da je sjednica optužnog vijeća prekinuta dok se na Vrhovnom sudu ne razriješi sudbina nezakonitih dokaza. "Nakon toga će se sjednica nastaviti i onda će se donijeti odluka da li se optužnica potvrđuje u svom meritumu ili ne", rekao je Nobilo. Dodao je i da obrana trenutno vodi s jedan nula, ali da to ništa ne znači jer je Vrhovni sud onaj koji će konačno odlučiti.

Tek ako optužnica u slučaju Agram bude potvrđena sud će sazvati pripremno ročište na kojem će se, među ostalim odrediti i datum početka mogućeg suđenja.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.