Hrvatski radio

Radio Sljeme

Agencijski radnici potpisali ugovore o radu s Holdingovim tvrtkama

13.04.2017.

12:39

Autor: Krešimir Vešnik

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ugovori o stalnom radnom odnosu danas su uručeni agencijskim radnicima podružnica Zagrebačkog holdinga, "Čistoći", "Zrinjevcu", "Vodoopskrbe i odvodnje" te "Gradskog stambeno komunalnog gospodarstva". Sve ukupno je to više od 1 000 ljudi.

Svi oni koji su preko agencije ili na određeno vrijeme radili dulje od 6 mjeseci dobili su ugovore. Međutim, toj skupini ne pripadaju administrativni radnici što je objasnio gradonačelnik Milan Bandić, Mi nismo još odlučili o tome ništa. Ja sam rekao da je fokus na ove koji nose, drže volan u ruci, voze kolica, drže metlu, a iza toga ćemo ići pristupati njima [administrativnim radnicima] i taj problem riješiti. Dobit će i oni, a nama su prioritet oni koji su na cesti.

Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata, uspjeh potpisivanja ugovora za stalno, pripisuje sindikatima, Uspjeli smo ispregovarati da ti agencijski radnici koji su godinama radili na poslovima stalnoga karaktera, ali izvršni radnici, da dobiju stalne poslove, najprije u "Čistoći", ali i u drugim dijelovima Holdinga. Pet godina im se nije plaćao prekovremeni rad za dio izvršenog, a neplaćenog posla i taj dio se riješio. Tko je to odradio? Sindikati!

I gradonačelnik se osvrnuo na problem prekovremenih sati, Radi se o 1 167 radnika. Devedeset posto je njih potpisalo da se spor ne vodi nego da se isplati. Još pozivam 173 radnika da i oni potpišu taj sporazum jer ako se nastavi ovako, otići će vam u zastaru i nebute dobili peneze.

Potpisivanje ugovora radnicima je, itekako, uljepšalo ovaj Uskrs.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.