Hrvatski radio

Radio Sljeme

Akcija podrške listu Charlie Hebdo

08.01.2015.

17:26

Autor: Ana Krois, Nikolina Kovačević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Pedesetak ljudi, uključujući i predstavnike brojnih medija, okupilo se na Trgu Francuske Republike kako bi paljenjem svijeća i polaganjem cvijeća odali počast žrtvama napada na sjedište francuskog satiričnog tjednika Charlie Hebdo, u kojem je u srijedu ubijeno 12 osoba.

Zagrebačko okupljanje slijedi trend istovrsnih skupova koji se od jučer događaju u Francuskoj i diljem Europe i svijeta, a organizirala ga je Inicijativa mladih za ljudska prava, organizacija koja je članica Europskog pokreta za suzbijanje rasizma koji je potaknuo slične komemoracije u europskim zemljama.

Ovaj skup je izraz sućuti obiteljima ubijenih novinara i njihovim kolegama, ali istodobno i izraz podrške ideji slobodnog, otvorenog društva, slobode govora i medija. Charlie Hebdo je bitan kritički glas u društvu, jer je satira poseban oblik izražavanja u slobodnom društvu koji daje kritiku na specifičan način, izjavio je za Hinu predstavnik Inicijative mladih za ljudska prava Mario Mažić.

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Zdenko Duka, koji je nazočio komemoraciji na Trgu Francuske Revolucije, izjavio je kako mu je drago da se i u Hrvatskoj organiziraju događanja kojima se ne samo izražava sućut i solidarnost obiteljima stradalih i njihovim kolegama, nego i iskazuje "želja da se štiti maksimalna sloboda izražavanja i medijske slobode".

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.