Hrvatski radio

Radio Sljeme

Akcija "Srpanj bez plastike" i ove godine upozorava na problem jednokratne plastike

21.07.2022.

12:59

Autor: Radio Sljeme

"Srpanj bez plasike"

"Srpanj bez plasike"

Foto: Marko Lukunić / Pixsell

Zelena akcija, kao članica svjetskog Break Free From Plastic pokreta, četvrtu godinu zaredom organizira kampanju "Srpanj bez plastike".

Iz godine u godinu situacija sa zagađenjem plastikom se pogoršava, a proizvodnja jednokratne plastike i dalje raste. Uz to, Vlada i dalje ne primjenjuje dosljedno Direktivu o jednokratnoj plastici u hrvatsko zakonodavstvo te kasni s mjerama smanjenja potrošnje plastičnih čaša i spremnika za hranu, upozorila je Anamarija Mileusnić iz Zelene akcije.


- Time smo htjeli zapravo ukazati na to da im fali ambicije i da sama zabrana nije to što će riješiti problem plastičnog zagađenja. Ako želimo tom problemu pristupiti na jedan sveobuhvatan način, potrebno je uz to i povećati ambiciju, ali i požuriti s donošenjem propisa. Mi smo upravo na to upozoravali, sad nam je već počela turistička sezona, mi još uvijek gomilamo plastiku. Ovi predmeti koji jesu zabranjeni i dalje vidimo da se još pojavljuju na tržištu, ne može se sve svesti na to da nešto jednom kratko koristimo i onda računamo na to da će se reciklirati, jer to najčešće nije slučaj - dodala je.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zagrebački dnevnik

"Zagrebački dnevnik" središnja je informativna emisija Radio Sljemena. Donosi najvažnije vijesti iz našeg grada, ali i šire okolice - središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Svakoga dana u 16.10 budite uz sljemensku frekvenciju i možete biti sigurni da je sve što u njemu čujete provjereno i aktualno.

Poslušajte u Slušaonici