Hrvatski radio

Radio Sljeme

"Ako ne postoji ugroza, neka se maknu ograde s Markova trga"

06.08.2021.

12:13

Autor: Mario Mihaljević

Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / -

Nezavisni zastupnik zagrebačke Gradske skupštine Renato Petek predstavio je u petak apel da se Markov trg, deset mjeseci nakon napada na zgradu Vlade, otvori za javnost te maknu ograde postavljene na trgu ukoliko ne postoji ugroza.

-Premijer Andrej Plenković obećao je da će se napraviti cijeli novi sustav kojim će se štititi institucije (na Markovu trgu), ali od toga nismo dobili ništa. Dobili smo samo ogradu koja sprječava građane da dođu na trg-, kazao je Petek na konferenciji za novinare.

Apel za otvaranje Markova trga uputio je premijeru Plenkoviću, ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću i zagrebačkom gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću, sve kako bi javnost saznala zašto je trg još uvijek ograđen i postoji li plan da se otvori za javnost.

-Ukoliko MUP ima informacije da deset mjeseci od terorističkog napada postoji neka ugroza neka to javno objave i neka obavijeste građane o tome. Ukoliko ne postoji ugroza, neka se ove ograde maknu-, poručio je.

Petek je istaknuo da Vlada i dalje ne spominje daljnje planove za osiguranje Markova trga, uvjeren da se sigurnost i zaštita institucija na trgu može postići na sasvim drugačiji način nego do sada, javnosti nevidljivim sredstvima.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.