Hrvatski radio

Radio Sljeme

"Ako ne vidimo, nismo nevidljivi"

15.10.2021.

15:49

Autor: Magdalena Pongrac

Emica Elvedji/Pixsell

Emica Elvedji/Pixsell

Foto: - / -

Međunarodni je dan bijelog štapa koji je počeo gerilskom akcijom postavljanja prepreka za slijepe ispred njihova Saveza u Zagrebu. Cilj je upozoriti na veću potrebu uključenosti slijepih osoba u društvo. Sljepoća nije hendikep nego stanje, a slijepe osobe iako ne vide, nisu nevidljive.

Gerilskom akcijom u kojoj su na taktilnoj stazi u Draškovićevoj ulici ispred Saveza slijepih postavljene zapreke s porukom "Ako ne vidimo, nismo nevidljivi", simbolično je obilježen Međunarodni dan bijelog štapa. Početak je to kampanje i niza sastanaka na kojima će biti predstavljena najvažnija socijalna usluga - Usluga videćeg pratitelja koja nema adekvatnu potporu u praksi, rekla je Andreja Veljača.

Osim nedostatnog broja videćih pratitelja u odnosu na potrebe, veći je problem nestabilnost njihova financiranja kroz projekte, dodala je Veljača. Povećanje broja taktilnih linija, osiguranje financiranja i kvalitetno zakonodavstvo preduvjet su podrške i podizanja standarda života slijepih i slabovidnih osoba - kaže Vojin Perić.

Njihov glas čuje se premalo, a gerilska akcija pokazala je dovoljno - da „na oko" male stvari slijepima mogu predstavljati velike prepreke.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.