Hrvatski radio

Radio Sljeme

"Ako smo napravili bilo što protuzakonito, neka tuže"

08.10.2021.

15:54

Autor: Krešimir Vešnik/Magdalena Pongrac

Tomislav Miletic/PIXSELL

Tomislav Miletic/PIXSELL

Foto: - / -

Bivši članovi Upravnog vijeća Zagrebačkog holdinga nove nisu uključivali u donošenje odluka i zato su smijenjeni, rekao je gradonačelnik Tomašević u prvom istupu nakon kontroverznih objava razriješenog člana Uprave Ante Samodola. Komentirao je i situacije oko Darka Richtera i Petra Pripuza.

"Za raspad Uprave Holdinga krivi su stari članovi koji s novima nisu htjeli surađivati", rekao je gradonačelnik Tomašević komentirajući Samodolov blog. Odbacio je optužbe o mogućem sukobu interesa u Holdingu, odnosno da su ga članovi Upravnog vijeća koristili kako bi sebi pribavili financijsku korist - Što se tiče bloga, ja ga iz pozicije gradonačelnika i perspektive svih objeda i prepričavanja ne mislim komentirati. Mi smo im dali, bivšim članovima Uprave, povjerenje prije nekoliko mjeseci. Mislim da ove stvari koje izlaze van više govore o njima nego o nama. Ono što mogu reći bilo kome, ako ima ikakve optužbe neka tuži i mi smo spremni se s time nositi, neka pokrene bilo kakve tužbe ako smatra da smo mi napravili bilo što protuzakonito. Moja savjest je čista. Moja odgovornost je i dalje velika. Moja odlučnost je čvrsta - istaknuo je gradonačelnik.    

Njegova zamjenica Danijela Dolenec branila je profesionalnost člana Nadzornog odbora Ratka Bajakića, koji je navodno poznanik njezinog supruga i ima obveznice u tvrtki koja posluje s Holdingom - Moj suprug i gospodin Bajakić se ne poznaju i nikada nisu surađivali. Druga stvar, same optužbe su apsurdne.  Moj suprug je radio u tvrtci prije 10 godina, 2009./2010., koja je jedno desetljeće kasnije kupljena od strane gospodina Bajakića. Prosudite sami o razini apsurdnosti tih optužbi.

Javnost je iznenadila i vijest o tome da se doktor Darko Richter danas odlučio povući iz izbora i imenovanja na mjesto ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak. Odnose s Gradom opisao je kao pristojne, ali na čelu bolnice ipak nije uspio ostati nakon što su iz njegove prošlosti izvučene izjave koje uključuju vrijeđanje po nacionalnoj osnovi - Danas su se pojavile u javnosti, odnosno postale su poznate javnosti pa isto tako i članovima Upravnog vijeća i meni, nove izjave iz prošlosti doktora Richtera. On je, s obzirom na situaciju da je ovo sad postao potpuni uteg da bi uopće mogao upravljati Dječjom bolnicom Srebrnjak, se povukao iz postupka imenovanja za ravnatelja. Isto tako, cijelo Upravno vijeće koje sam ja imenovao, svih četvero članova, je s obzirom na situaciju u koju smo svi skupa dovedeni, podnijelo ostavku - napomenuo je Tomašević.

Brojnim problemima nove vlasti možemo pribrojiti i najavu vlasnika tvrtke CIOS Petra Pripuza da će pokrenuti ovršni postupak protiv grada zbog neplaćenih računa od travnja. No, on nije jedini kojemu je Grad dužan - Nije tajna da je likvidnost i Grada Zagreba i Zagrebačkog holdinga otežana. To je ono što smo naslijedili i bavimo se time na mjesečnoj razini. I bavimo se s time i s financijskim institucijama, ali i s državom. Što se tiče njegovih najava oko nekih ovrha, ako misli da za to ima pravnu mogućnost, to je to - navodi prvi čovjek grada.

Unatoč svemu, Tomašević uvjerava - Mi imamo mandat, imamo strategiju kako da dođemo tamo gdje smo obećali biračima da će Zagreb doći! 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.