Hrvatski radio

Radio Sljeme

Ako želite parkirati na Bundeku, dnevnu kartu platit ćete 120 kuna!

24.06.2017.

14:31

Autor: Magdalena Pongrac

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na Bundeku, popularnom okupljalištu Zagrepčana, jučer je počela prodaja dnevnih karata koje stoje 120 kuna. Dnevna karta izdavat će se za parkiranje ispod Mosta slobode i kod nasipa, dok će u Ulici Damira Tomljanovića Gavrana na snazi biti naplata kao u drugoj zoni.

Iako se parkiranje na 15 minuta u zoni 1.2 neće naplaćivati, nakon isteka tog vremena građani će morati platiti 120 kuna za dnevnu kartu. S obzirom da se na Bundeku do sada moglo parkirati besplatno, nova mjera mnoge je iznenadila te među građanima izazvala podijeljena mišljenja. Dok njedni smatraju da je cijena bezobrazno skupa i da se parkiranje ne bi trebalo naplaćivati, drugi se zalažu za naplaćivanje karte po satu, a treći smatraju da je cijena za parkiranje u Zagrebu jedna od najnižih u Europi te da parkiranje na područjima uz Bundek treba biti luksuz.

Gradonačelnik Milan Bandić istaknuo je da je ovakva praksa naplaćivanja parkinga uz jezero uobičajena u Europskim i svjetskim metropolama. Tko hoće parkirati na Bundeku platit će 120 kuna dulje od 15 minuta jer Bundek nije parkiralište nego park. 15 minuta toleriramo da ljudi dođu, ostave što trebaju i odu, a oni koji hoće parkirati na Bundeku na ova dva mjesta platit će 120 kuna. Svugdje u svijetu to je luksuz, ali to nije pitanje novca, nama taj novac ne treba - na Bundeku moramo ostaviti prostor za ljude, a ne za automobile, naglasio je gradonačelnik Bandić.

Naplaćivanje će na snagu stupiti sljedeću srijedu, a cilj mu je, kako tvrdi gradonačelnik, rasteretiti Bundek od automobila, te potaknuti građane da koriste parkiralište iza zgrade INA-e, na istočnoj strani Zagrebačkog Velesajma, gdje cijena dnevne karte radnim danima iznosi 5 kuna dok se vikendom ne naplaćuje.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.