Hrvatski radio

Radio Sljeme

Aktiviralo se klizište, stanari pobjegli

29.01.2022.

17:02

Autor: Radio Sljeme

Klizište u Gornjem Vrapču

Klizište u Gornjem Vrapču

Foto: Matija Habljak / Pixsell

Zbog građevinskih radova u ulici Margalići 37, u Gornjem Vrapču, aktiviralo se klizište, a stanari na susjednoj parceli napustili su zgradu. Nakon što je utvrđeno da opasnosti ipak nema, vratili su se u svoje domove, a gradilište je osigurano i zatvoreno.

Županijski centar 112 dojavu o aktiviranom klizištu i odronu zaprimio je jutros, nešto prije 10 sati. Na teren su izašle sve hitne službe. Utvrđeno je da je riječ o pukotini dužine 20 metara i procjepa 2 i pol metra. Potvrdio je to, za Radio Sljeme, voditelj županijskog centra 112 Božidar Ćurić.  - Izvođač radova pozvan je da izvrši zatrpavanje oštećenih dijelova klizišta i postavljanje čeličnih stupova kao moguću prevenciju i zaštitu od daljnjih oštećenja.-


Klizište je posjetio i zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet. Čeka se, kaže, nalaz vještaka. Budući da se kao arhitekt bavi projektiranjem, njegova je procjena da je iskop, odnosno građevinska jama nedovoljno kvalitetno osigurana. - Nisam za to ovlašten, ali tako se meni čini. Naprosto da je taj spoj s parcelom, privremeni potporanj, izveden malo preslabo.-


Građevinska inspekcija je utvrdila da se zgrada ipak nije nagnula te su se stanari u nju vratili. Susjedno gradilište zbog kojeg se aktiviralo klizište zatvoreno je do ponedjeljka kada će Državni inspektorat izvršiti daljnje izvide.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.