Hrvatski radio

Radio Sljeme

Aktivisti Zelene akcije upozorili na negativan utjecaj plastike na okoliš

03.07.2018.

12:57

Autor: Mia Majić

Radio Sljeme

Radio Sljeme

Foto: - / -

Povodom Međunarodnog dana bez plastičnih vrećica aktivisti Zelene akcije danas su performansom ispred Importanne centra ukazali na ekološke probleme koji nastaju zbog prekomjerne proizvodnje i potrošnje plastičnih vrećica.

Transparentom "Koliko dugo možemo ovako izdržati" i plastičnim vrećicama preko glave započeo je prosvjedni performans Zelene akcije kojim su njegovi sudionici željeli upozoriti građane na negativan utjecaj plastike i plastičnih proizvoda. Simboličnim skidanjem vrećica i zamjenom za platnene poručili smo da alternativa postoji, istaknuo je Marko Košak iz Zelene akcije. One se ne raspadaju u potpunosti nego kontaminiraju našu vodu i ekosustave i ovdje želimo upozoriti građane da ne koriste jednokratne plastične vrećice te da ih zamijene platnenim ili kompostabilnim vrećicama, naglasio je.

Nedavnim donošenjem Strategije za borbu protiv plastike negativan utjecaj na okoliš prepoznala je i Europska unija,  a sukladno tome i Hrvatska bi do 2025. trebala smanjiti potrošnju plastičnih vrećica za deset puta. Iz Zelene akcije pozivaju i resorno ministarstvo na poduzimanje svih potrebnih mjera da se to što prije i ostvari. Riječ je o različitim mjerama, tvrdi Košak. One se prvenstveno odnose na uvođenje taksa za proizvođače plastičnih vrećica kako bi se iste što prije orjentirale na proizvodnju kompostabilnih, također naplata plastičnih vrećica te pojeftinjenje platnenih, a i poticanje tvrtki koje se bave proizvodnjom alternativnih rješenja, zaključio je.

U Hrvatskoj se godišnje proizvede oko 200 milijuna plastičnih vrećica od čega se samo jedan posto reciklira, što ukazuje na činjenicu da je plastiku teško sortirati. Hrvatska nikako u ovom trenutku to ne može zbog sporog provođenja mjera te nedostatka postrojenja, objasnio je Košak.

Osim spomenutog performansa, Zelena akcija organizira i tribinu te filmsku projekciju u četvrtak u Art parku gdje će predstaviti primjere održivih alternativa.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.