Hrvatski radio

Radio Sljeme

Aleja lipa od Jankomirskog mosta do Ivanje Reke

18.05.2018.

15:47

Autor: Margareta Jozinović

HRT, Radio Sljeme

HRT, Radio Sljeme

Foto: - / -

Od Jankomirskog mosta do Ivanje Reke u dužini od 21 kilometar najavljena je sadnja 4 tisuće lipa. Početak realizacije najavljen je za listopad i trajat će sve do proljeća, a predviđene sadnice dolaze iz rasadnika Zrinjevca.

4000 lipa Ljubljanskom, Zagrebačkom te Slavonskom avenijom krasit će naš grad. Ideja je to gradonačelnika Milana Bandića koji je "aleju lipa" zamislio od Jankomirskog mosta pa sve do Ivanje Reke. Sudjelujete u povijesti. Jedan dio lipa, 30-ak %, već postoji, a ostatak od 2 i pol tisuće će se posaditi u rujnu i listopadu. Kad dođete 21 kilometar do Ivanje Reke i kada se budemo vozili autom otvorite prozor na vratima ili kroz klimu vam miriše miris lipe - nema ljepše!

Kada padne prvi mraz, sredinom desetog mjeseca, iz Zrinjevačkog rasadnika kreće se sa sadnjom lipa. Biljka je posađena ovdje kao živica i dobro podnosi urbanu sredinu. Dakle, zagađenje, ekstremne temperature, sol - takvu smo vrstu odabrali, rekao je tehnički direktor Zrinjevca, Jure Leko.

Tri vrste lipe, srebrnolisna, velelisna i malolisna, do proljeća bi trebale biti posađene, a tijekom sadnje najavljena je i posebna regulacija prometa.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.