Hrvatski radio

Radio Sljeme

Alkohol je dostupan, jeftin i dobro se reklamira!

14.02.2017.

13:08

Autor: Anita Dekanić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zajednica klubova liječenih alkoholičara Zagreb u suradnji sa Gradskim uredom za zdravstvo održala je javnozdravstvenu akciju pod nazivom Trijezni tramvaj zvan Čežnja - Ljubav. Njime organizatori, već 19. godinu za redom, slave svoju pobjedu nad alkoholizmom podjelom cvijeća i edukativnih brošura.

Prema procjenama, u Hrvatskoj ima oko 300 tisuća alkoholičara, a čak oko milijun osoba pati zbog posljedica uzrokovanih prekomjernim konzumiranjem alkohola. Statistike su to na koje žele upozoriti organizatori Trijeznog tramvaja. Sve je veći problem i pijenje mladih.

Zbog niske tolerancije smatramo da je svako pijenje mladih štetno, a manifestira se najčešće kroz lošiji školski uspjeh, stradavanje u prometu, maloljetničku delikvenciju, neželjene maloljetničke trudnoće i sve ono što ide u paketu sa takvim načinom konzumacije alkohola. Mladi danas eksperimentiraju više nego prije i u nižoj životnoj dobi. Došli smo na dvanaestu, trinaest godinu života sa prvim eksperimentiranjem s alkoholom. Na razini opće populacije imamo trend lagane redukcije konzumacije alkohola i s te strane možemo biti zadovoljni, poručuje predsjednik Hrvatskog saveza klubova liječenih alkoholičara, Zoran Zoričić.

Naime, što je dobna granica prvog susreta s alkoholom niža, rizik za razvoj alkoholne ovisnosti je veći. Alkoholizam tako nije samo bolest pojedinca, to je problem čitave obitelji, koja mora sudjelovati u liječenju oboljeloga, ali je i problem društva.

Situacija je vrlo ozbiljna: alkohol je dostupan, alkholo je jeftin, alkohol se jako dobro reklamira i mladi su toga svjesni. Mi ćemo se truditi i dalje raditi na suzbijanju štetne uporabe alkohola u toj populaciji, istaknula je voditeljica Gradskog odjela za zdravstvo, Ivana Portolan Pajić.

Trijeznim tramvajem se nastoji podići svijest o štetnosti prekomjernog konzumiranja alkohola, ali i o negativnim posljedicama koje ta ovisnost ima za pojedinca, obitelj te cijelu zajednicu. Jer, piti nije junaštvo, a ne piti je zaista vrlina - poručuju organizatori akcije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.