Hrvatski radio

Radio Sljeme

Alkohol u Hrvatskoj probalo 50% djece mlađe od 13 godina

16.06.2021.

14:28

Autor: Nikolina Marović

Marin Tironi/PIXSELL

Marin Tironi/PIXSELL

Foto: - / -

Gradski Ured za zdravstvo u suradnji s Centrom za zdravlje mladih pokrenuo je kampanju "Nisam ti rekla". Cilj je prevencija zlouporabe alkohola i drugih sredstava ovisnosti. Čak 90 posto učenika u Hrvatskoj barem je jednom pilo alkohol, a njih oko 50 posto alkohol je probalo u dobi do 13-te godine.

Alkoholizam kod mladih nije problem isključivo djece i roditelja već se u njegovo rješavanje treba uključiti čitavo društvo. Kako to provesti na današnjem predstavljanju kampanje "Nisam ti rekla" komentirao je dr. Ivan Ćelić, predsjednik Povjerenstva za suzbijanje droga u gradu Zagrebu, istaknuvši važnost suradnje među sektorima. Naglasio je da akoholizam nije samo zdravstveno pitanje. Naime, zdravstvo se bavi ponajprije terapijskim intervencijama a kada dođe do terapije ponekad je već kasno. Ćelić tvrdi da je u problematiku važno uključiti i obrazovni sustav, Državni inspektorat i sve koji rade na provođenju zakona da se mlađima od 18 godina onemogući kupovanje alkohola. 

Iza nas vrlo je teška godina, posebno za mlade - čulo se na predstavljanju kampanje "Nisam ti rekla". Zbog pandemije mladi su većinu vremena proveli u virtualnom svijetu čime su ozbiljno narušeni njihovi socijalni kontakti. Sve to dovelo je do drastičnog povećanja broja djece sa smetnjama s područja mentalnog zdravlja o čemu je govorila dr. Mirjana Orban, voditeljica Službe za mentalno zdravlje u Nastavnom zavodu "dr. Andrija Štampar". Čak 50% mladih ima smetnje u koncentraciji, različite oblike strahova, nesigurnosti ili zabrinusti - kaže dr. Orban. Podsjetila je i kako je Zagreb osim pandemije pogodio i potres pa ne čudi da su anksioznost, depresija te kao njihova posljedica alkoholizam, u velikom porastu. Kako bi smirili svoje tegobe, velika očekivanja i neuspjehe u školi djeca sve češće posežu za alkoholom koji je brzodjelujući anksiolitik ali čije su posljedice konzumiranja u toj dobi ponekad opasne po život. 

Tijekom ljetnih mjeseci kampanja "Nisam ti rekla" provodit će se virtualno i na društevnim mrežama, a početkom školske godine edukativne radionice i predavanja trebali bi početi i u školama.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.