Hrvatski radio

Radio Sljeme

Alojzije Stepinac kao inspiracija mladim kiparima

04.02.2017.

17:44

Autor: Mario Mihaljević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U okviru projekta "Stepinac u rukama mladih kipara" u subotu su četvorica studenata Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu tehnikom modeliranja u glini izradili dvije biste, portreta, i dvije figure blaženog Alojzija Stepinca.

Projekt, održan u organizaciji Ureda za kulturna dobra Zagrebačke nadbiskupije i Mladih kipara Zagreba, okupio je u prizemlju Nadbiskupskog dvora, prostorima nekadašnjeg Caritasa, buduće akademske umjetnike koji su inspiraciju za svoj rad pronašli u liku i djelu Alojzija Stepinca. To su Adrian Marok, Luka Krešimir Stipić, Petar Ćujo i Ivan Nestić.

Stepinčev portret je zahtjevan i sad tek shvaćam zašto nam je profesor iz srednje škole rekao da nisi kipar ako nisi radio Stepinca i Tuđmana, rekao je tom prigodom Ivan Nestić, student 2. godine Akademije likovnih umjetnosti, a prenosi Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije. 

Predstojnik Ureda za kulturna dobra Zagrebačke nadbiskupije mons. Nedjeljko Pintarić otkrio je da će figure i biste biti poklonjene Misionarkama ljubavi u Jukićevoj ulici, jedna njihovom nestoru, najstarijem svećeniku Zagrebačke nadbiskupije preč. Vladislavu Tomasu, a jedna bista će ostati na Nadbiskupskom duhovnom stolu. 

O tome tko će dobiti četvrtu bistu ili figuru odlučit će se putem Facebook stranici Zagrebačke nadbiskupije, gdje svi mogu davati svoje prijedloge

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.