Hrvatski radio

Radio Sljeme

Ambrozija prijeti!

24.07.2015.

19:46

Autor: Irena Dizdarević, www.vasezdravlje.com

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Za nekoliko dana, upozoravamo, počinje cvjetati ambrozija, koja je visokoalergena. Građani, stoga imaju zakonsku obvezu da kose ambroziju i tako znatno smanje njezinu količinu, odnosno štetan utjecaj.

Zrela biljka stvara i do osam milijuna peludnih zrnaca, a oprašuje se vjetrom, što je jedna od karakteristika alergogenih biljaka. Ambrozija (Ambrosia artemisiifolia, Ambrosia elatior), točnije pelinolisni limundžik, u narodu poznata i kao partizanka i Krausova trava, u današnje se vrijeme smatra najvećim neprijateljem osoba koje boluju od alergijskog rinitisa, s obzirom na to da je njezina pelud najjači peludni alergen. Procjenjuje se da svaki deseti stanovnik Hrvatske boluje od peludne alergije na ambroziju, s tim da je broj oboljelih iz godine u godinu sve veći jer se širi i ambrozija. Najrasprostranjenija je između rijeka Save i Drave te uz jadransku obalu (Istra, Zadar, Makarska).

"...Poziv svima koji su uočili uz svoje zemljište ili negdje na javnom zemljištu stabiljku Ambrozije da jave komunalnim redarima, Zavodu Štampar, našem Uredu ekologije, Vama u emisiju..." - naglasio je gostujući u programu Radio Sljemena pulmolog Gzim Redžepi iz Gradskoga ureda za zdrastvo.

U prilogu Izjava pulmologa G. Redžepija.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.