Hrvatski radio

Radio Sljeme

Anka Mrak Taritaš o urbanim "crnim" točkama

09.02.2017.

13:54

Autor: Boris Bogić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zagrebu je potreban zaokret u planiranju urbanog razvoja, od točkastih planerskih intervencija bez sagledavanja šire slike, prema integralnom i strateški dobro osmišljenom planiranju. Smatra HNS-ova kandidatkinja za gradonačelnicu Anka Mrak Taritaš.

 "Svjedoci smo da se po pitanju obnove prostora poput Gredelja, Paromlina, Zagrepčanke ili Velesajma radi malo ili ništa."  rekla je Anka Mrak Taritaš te dodala da bi oživljavanje napuštenih i zanemarenih gradskih prostora dalo novi impuls razvoju Grada i povoljno bi utjecalo na okolno područje.

Jedna od značajki dosadašnjeg upravljanja zagrebačkim prostorom je pasivno gospodarenje napuštenim i slabo korištenim nekretninama u vlasništvu Grada. Čak i na lokacijama na kojima su započete određene pripreme i provedene urbanističke procedure, primjerice u slučaju bloka Badel kod Kvaternikovog trga, nije učinjen korak dalje prema realizaciji i kontroliranoj preobrazbi ove atraktivne gradske lokacije.

Ovo je dio programa HNS-ove kandidatkinje za gradonačelnicu:

Kompleks Gredelj Zasigurno je buduće suvremeno središte grada a riječ je o jednom od ključnih prostornih resursa Zagreba. Stoga je važno propitivati njegovu buduću ulogu u kontekstu Grada, ali i zabilježiti ono efemerno između dva različita oblika korištenja tog prostora. S obzirom na njegov do sada zatvoreni karakter, naglasak je i na približavanju građanima kroz afirmaciju naslijeđa TŽV Gredelj – industrijske baštine kompleksa, odnosno iskustva rada i proizvodnje u tom prostoru.

Kompleks Zagrepčanka Prostor površine oko 10 hektara najviše može profitirati korištenjem prednosti svog položaja u neposrednoj blizini zagrebačkog „Cityja“ uz Radničku cestu i uz direktan prometni pravac prema novoj zračnoj luci.
U Zagrepčanki prije svega treba osigurati prostore za rad i sadržaje koji služe poslovnim ljudima – dobar poslovni hotel, prostore za rekreaciju i zabavu, prostore za inovativnu gastronomsku ponudu Zagreba.

Blok Badel Međunarodnim javnim natječajem odabrano rješenje portugalskih arhitekata primjereno je rješenje koje je prepoznalo karakteristike i uklopilo se u tkivo Donjega grada. Posebno je uspješno riješen koncept uvlačenja javnoga života u blok.

Zagrebački velesajam Nije napušten prostor, ali je svakako nedovoljno kvalitetno korišten. Dijelom je to posljedica promjene koncepta sajmovanja na globalnoj razini (od velikih izložbi općeg tipa prema manjim specijaliziranim događanjima), a dijelom propuštanja prilika za uspostavu partnerstva sa značajnim europskim sajmovima, profiliranje i pozicioniranje.

Sveučilišna bolnica Snimanje stanja nedovršene građevine i utvrđivanje mogućnosti etapne sanacije i privođenja namjeni – zdravlje i skrb o građanima i dalje trebaju ostati glavni motiv.
U ovom prostoru svoje mjesto mogu naći pojedini gradski neadekvatno smješteni zdravstveni sadržaji, javne i privatne ustanove koje skrbe o starijima i nemoćnima.
Moguće je promišljati i zdravstveni turizam, uzimajući u obzir termalne vode na lokaciji i koncentraciju kvalitetnih liječnika u Zagrebu, a dio kompleksa mogu zauzeti i komercijalni sadržaji u cilju financijske održivosti ulaganja i korištenja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.