Hrvatski radio

Radio Sljeme

Anka Mrak Taritaš predstavila viziju pametnog upravljanja gradom

27.03.2017.

15:59

Autor: Krešimir Vešnik

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Pod nazivom "Gradska imovina na usluzi građanima", kanditatkinja za gradonačelnicu, Anka Mrak Taritaš, predstavila je ciljeve za pametno upravljanje gradom. Ciljevi su: smanjenje troškova, viša razina usluge i razvitak grada. To je sedmi od deset programa koji će biti predstavljeni.

Ideja prvog cilja "Smanjenje troškova" jest da se sa svom imovinom koju posjeduje grad Zagreb upravlja na odgovarajući način što bi se postiglo kroz informatizaciju uprave gdje bi svi podaci bili javni, otvoreni i transparentni. Ostali načini smanjenja troškova su: energetska obnova zgrada u vlasništvu grada te projektni pristup održavanju, gradnji i sanaciji.

"Viša razina usluge" odnosi se na primjereno održavanje i izgradnji novih zgrada javne namjere te aktiviranje neiskorištenih poslovnih prostora uz simboličnu zaradu, ali maksimalnu korist za građane. Nadalje, drugi cilj se odnosi i na rješavanje problema mladih - zapošljavanje, rješavanje stambenog pitanja, dječja skrb - kroz korištenje gradskih nekretnina. Jedan od primjera je i omogućavanje mladima korištenje zatvorenih uličnih lokala uz naknadu od 1 kune. 

Treći cilj je "Razvitak grada". Njime bi se aktivirale zapostavljene nekretnine velikog potencijala uz višenamjensko korištenje poput Sveučilišne bolnice, kompleksa "Badel", "Paromlin", "Zagrepčanka", ali i izgradnja Kongresnog centra.

Grad Zagreb, zaista, u svojoj budućnosti svoje neiskorištene potencijale treba koristiti i to po niz modela: javno-privatno partnerstvo, i davati u najam i davati u koncesiju, dakle, niz opcija i niz varijanata, zaključila je Anka Mrak Taritaš.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.