Hrvatski radio

Radio Sljeme

Arapi će graditi "Grad u gradu"?

06.03.2019.

13:30

Autor: Anamarija Knezović Kaurić

Davor Puklavec/PIXSELL

Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: - / -

Stigle su tri ponude za ulaganje u takozvani "zagrebački Manhattan", a uvjete javnog poziva ispunjavaju njih dvije: Bouyges Batiment International iz Francuske i tvrtke Eagle Hills iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Prostor od milijun četvornih metara, omeđen južnom obalom Save, Avenijama Dubrovnik i Većeslava Holjevca trebao bi postati svojevrsni "Grad u gradu".

Jedna od ponuda stigla je od Mohameda Alabara, vlasnika najpoznatijeg svjetskog nebodera Burj Khalife, koji ima financijsku podlogu za ispunjenje jednog od uvjeta natječaja, a taj je da u projekt treba uložiti pola milijarde eura.

Iz gradskog Povjerenstva za razmatranje pisama namjere tvrde da su "kvalifikacije i dokazano iskustvo obaju ponuditelja su impresivni. S obzirom na različite vrste projekata koji su reference ponuditeljima, a vodeći se činjenicom da Grad Zagreb traži partnera za urbanu i gospodarsku transformaciju prostora, koja će taj dio grada učiniti privlačnim građanima, turistima i poslovnim subjektima te mu dati značaj koji povijesno zaslužuje, dostavljene reference tvrtke EAGLE HILLS okarakterizirane su optimalnijima za buduću suradnju jer projekti iz portfelja EAGLE HILLS-a su projekti koji tretiraju cjelovite urbane zone.

Tvrtka EAGLE HILLS je u dostavljenim referencama dokazala da ima izvanredno iskustvo u razvoju projekata sličnog opsega i zahtjevnosti zadatka, posebice usko vezanih na temu urbane regeneracije u gradovima koje obilježava brzi rast.

Sljedeći korak bio bi dogovor oko teksta i potpisa Memoranduma o razumijevanju kao oblika izražavanja namjere pregovaranja i sporazumijevanja u postupku koji bi prethodio sklapanju međunarodnih trgovačkih ugovora."

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.