Hrvatski radio

Radio Sljeme

Arheološki muzej slavi svoj rođendan, ulaz besplatan!

09.02.2016.

13:11

Autor: Boris Bogić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na taj dan se obilježava 158. obljetnica rođenja Josipa Brunšmida, nekadašnjeg ravnatelja muzeja i prvog profesora arheologije u Hrvatskoj. Arheološki muzej jedan je od izravnih sljednika nekadašnjeg Narodnog muzeja, najstarije muzejske ustanove u Zagrebu, osnovane 1836. godine.

Posjetitelji će taj dan imati priliku razgledati aktualnu izložbu Aquae Iasae, koja predstavlja rezultate istraživanja rimskog naselja s područja današnjih Varaždinskih Toplica provedenih od 2011. do 2014. Tada su pronađeni brojni natpisi, skulpture i reljefi te velika količina rimskih kovanica koje su od 1. do 4. stoljeća bile ubacivane u sveti izvor.

Osim kamenih spomenika izložena je keramika, staklo, metal te 3D rekonstrukcije izgleda kompleksa u raznim fazama izgradnje, a prezentirano je i samo arheološko istraživanje te konzervatorsko-restauratorski radovi.

Za posjetitelje će biti dostupan i upravo dovršen stalni postav antičke zbirke i postav jedne od najvećih numizmatičkih zbirki, a moći će i uzeti suvenir Vučedolske golubice ispisan na 3D pisaču, koji je za tu prigodu postavljen pored najpoznatijeg hrvatskog pojedinačnog arheološkog nalaza.

Muzej u fundusu ima više od 450 tisuća različitih artefakata, prikupljen je iz različitih izvora – prvih godina najveći dio građe se pribavljao kupovinom ili poklonima, a kasnije Muzej počinje sa sustavnim arheološkim iskopavanjima u različitim hrvatskim krajevima, osiguravajući na taj način bogatu spomeničku građu, ali istovremeno i dragocjene podatke za proučavanje života stanovništva od pretpovijesnih do srednjovjekovnih razdoblja. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.