Hrvatski radio

Radio Sljeme

Arhitekti daju potporu Inicijativi "Čuvamo naš park"

07.08.2016.

12:51

Autor: Boris Bogić/Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nakon podrške Društva arhitekata Zagreba Inicijativi "Čuvamo naš park" i Hrvatsko društvo krajobraznih arhitekata (HDKA) protiv je gradnje župne Crkve blaženog Alojzija Stepinca na prostoru parka na zagrebačkoj Savici.

Arhitekti su u jednoj rečenici saželi ono za što se Inicijativa zalaže, a to je da park na Savici ostane netaknut, te da se za gradnju crkve pronađe zamjenska lokacija.

Iz HDKA ističu kako "smatraju lošim potezom oduzimati uređenu površinu parka, dok u blizini postoje neuređene površine koje bi bile mnogo korisnije u službi izgradnje nove župne crkve.“

Predstavnici Inicijative "Čuvamo naš park" kažu da se i dalje zalažu za dijalog, budući da na Savici postoje alternativne lokacije na kojima se može sagraditi Crkva koju stanovnici žele i trebaju, jednako kao što žele i trebaju park nedirnut gradnjom.

Poručuju i kako se zalažu za odluke vođene javnim interesom i preporukama struke, a ne interesima pojedinih skupina i sumnjivim zamjenama zemljišta.

Također, pozivaju sve koji su potpisali peticiju "za gradnju Crkve na Savici", da prouče njihovu internetsku stranicu i upoznaju se sa djelovanjem Inicijative.

"Mnogi potpisnici peticije i ne znaju da daju potpis za razaranje jednog prekrasnog parka, sječu stabala i oduzimanje djeci travnjaka za igru", upozoravaju iz Inicijative, te smatraju kako nije potrebno rušiti uređeni park kada se može imati i park i uređenu novu površinu s Crkvom.

Crkva je građevina koja zahtjeva prikladan okolni prostor, a što park okružen stambenim zgradama nije, napominju. Također, smatraju lošim potezom oduzimati uređenu površinu parka, dok u blizini postoje neuređene površine koje bi bile mnogo korisnije u službi izgradnje nove župne Crkve.

Svakako je važno za ovakve i slične zahvate provesti temeljite prostorne analize kao i analize ostalih potreba stanovnika gradskog naselja, pa i šire, a na korist svih stanovnika naselja, zaključuju u Hrvatskom društvu krajobraznih arhitekata.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.