Hrvatski radio

Radio Sljeme

14:18 / 04.11.2019.

Autor: Nikolina Devčić

Arhitekti od Štromara očekuju obustavu izmjena GUP-a

Zarko Basic/PIXSELL

Zarko Basic/PIXSELL

Foto: - / -

Izmjene GUP-a treba obustaviti - poručila su u priopćenju brojna udruženja arhitekata. Kao razlog navode nepoštivanje roka u kojem su taj dokument u Gradu morali ispraviti onako kako im je naložilo Ministarstvo graditeljstva. Naime, rok od 90 dana istekao je 7. listopada.

U Zakonu o prostornom uređenju piše da se nakon toga izmjene ne smiju dogoditi, pojasnio je predsjednik Društva arhitekata Zagreba, Tihomil Matković koji se zalaže za donošenje novog Generalnog urbanističkog plana Zagreba.

- Grad Zagreb nije postupio prema onim osnovnim pravilima ponašanja, a to je da u 90 dana mora napraviti dopunu. Mi, iščitavajući Zakon, tražimo da sva državna tijela postupaju u skladu sa zakonom kao i svi mi građani države. Nadam se da ćemo svi zajedno naći snage da krenemo u smjeru donošenja novog GUP-a Zagreba koji bi mogao biti pravi razvojni plan koji će se zasnivati na novim podlogama, a ne na onima iz prošlog stoljeća - zaključio je Matković. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.