Hrvatski radio

Radio Sljeme

Arhitekti traže javnu raspravu o "Zagreb cityju"

26.06.2019.

12:19

Autor: Magdalena Pongrac

Jurica Galoic/PIXSELL

Jurica Galoic/PIXSELL

Foto: - / -

Unatoč tome što nije javno raspravljen, plan za tzv. "Zagreb city" prošloga se tjedna pojavio u Nacrtu generalnog urbanističkog plana iz 2017. Dok arhitekti tvrde da Grad nije ispoštovao proceduru i traže novu javnu raspravu, gradonačelnik Milan Bandić uvjerava da je sve u skladu sa zakonom.

Ideja nebodera na mjestu hipodroma na Kajzerici i rušenja Velesajma zbog izgradnje poslovno-stambenog kompleksa "Zagreb citiya" mjesecima diže buru reakcija građana, ali i struke. Predsjednik Društva arhitekata Zagreba, Tihomil Matković, objasnio je zašto su arhitekti i urbanisti prošli tjedan Gradu poslali otvoreno pismo u kojem tvrde da je donošenje novih izmjena GUP-a, bez javne rasprave i struke, proceduralno neprihvatljivo - Ako danas idemo u novu gradnju na tom prostoru i ako taj prostor otvaramo, onda stvarno to planiranje moramo strateški sagledati, jer se otvara mogućnost ozbiljnih gradskih povezivanja. To bi nam omogućilo da, primjerice, HNK spojimo izravno s Novim Zagrebom preko Sveučilišne aleje i ozbiljnih prometnica koje već imamo. Izgradnjom jednog mosta mogli bismo napraviti kvalitetne nove veze prema Novom Zagrebu, što nam definitivno treba. Nije moguće prvo izgraditi jednu zgradu pa oko nje graditi okoliš nego treba prvo isplanirati veliko, a potom se baciti na jednu zgradu.

A da projekt "Zagreb citiya" neće krenuti u realizaciju prije nego što bude zadovoljen javni interes, rekao je gradonačelnik Milan Bandić u našoj emisiji "Zagrebi po Zagrebu" - Ako treba ponoviti javnu raspravu, nemam ništa protiv toga i učinit ćemo sve, poštujući proceduru i pozitivne zakonske propise. Što se mene tiče, ja imam uvjeravanja pročelnice Sanje Jerković i gospodina Ivice Rovisa, oboje su po vokaciji arhitekti, da je procedura ispoštovana. Prema tome, prijedlog ne može i neće ići na Skupštinu ako procedura nije provedena onako kako treba.

O Nacrtu konačnog prijedloga GUP-a Gradska skupština odlučivat će na sjednici za dva tjedna, 10. srpnja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.