Hrvatski radio

Radio Sljeme

Arhivska građa HGZ, kulturno dobro Hrvatske

02.02.2023.

17:20

Autor: HRT Radio Sljeme

Iz građe HGZ

Iz građe HGZ

Foto: Foto: HGZ/ARHIV / HRT Radio Sljeme

Cjelokupnu pripremu za postupak proglašenja arhivskog gradiva kulturnim dobrom vodile su potpredsjednica HGZ-a doc. dr. sc. Tamara Jurkić Sviben i voditeljica knjižnice i arhiva dr. sc. Nada Bezić. Tijekom gotovo 200 godina djelovanja HGZ je sakupio veliku i vrijednu građu, kako knjižničnu, tako i arhivsku. Tako HGZ čuva fondove Dore Pejačević, Franje Krežme, Blagoja Berse, Václava Humla, Rudolfa Matza, Borisa Papandopula, Ive Tijardovića, Antuna Goglie i ostalih koji su ostavili dubok trag u domaćoj glazbenoj kulturi. Nakon čuvanja u skladištu Hrvatskog državnog arhiva u Kerestincu sva će se građa vrtatiti u Gundulićevu, s obzirom na to da HGZ trenutno prolazi kroz obnovu nakon zagrebačkog potresa 2020. godine. Bit će dostupna za pregled svima zainteresiranima za domaću glazbenu povijest, ističe naša gođća Jurkić Sviben te nas upoznaje s daljnjim planovima, među kojima je i digitalizacija na kojoj se marljivo radi.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Nepregledno blago

Emisija je koja se bavi hrvatskim identitetom. Kroz zanimljive rubrike obrađuje književnost, glazbu, velikane hrvatske prošlosti, prirodnu i kulturnu bastinu, gastronomiju i etnografiju. Otkrivamo zanimljivosti iz bogate tradicije i predstavljamo vam čuvare i promotore nepreglednog blaga Hrvatske.

Poslušajte u Slušaonici