Hrvatski radio

Radio Sljeme

13:55 / 05.09.2015.

Autor: Mario Mihaljević

ATJ Lučko slavi 25. obljetnicu osnutka

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Program obilježavanja 25. godišnjice osnutka Antiterorističke jedinice (ATJ) Lučko počeo je okruglim stolom "ATJ Lučko u Domovinskom ratu", a nastaviti će se pokazno-taktičkom vježbom, postrojem u središtu ATJ Lučko i svečanom akademijom u HNK u Zagrebu u ponedjeljak, 7. rujna, na datum kada je prije 25 godina osnovana prva oružana formacija novostvorene hrvatske države i temelj na kojem je ustrojena specijalna policija u cjelini.

Čitanjem imena poginulih pripadnika ATJ Lučko u Domovinskom ratu i minutom šutnje za sve poginule i umrle te pjesmom "Pismo poginulog ratnika" otvoren je okrugli stol u Novinarskom domu u Zagrebu gdje je povjesničar i dragovoljac Domovinskog rata Josip Jurčević govorio o povijesnim okolnostima u kojima je nastala neovisna Republika Hrvatska i ATJ Lučko.

"Nastanak hrvatske države izgledao je kao 'nemoguća misija'", rekao je Jurčević, dodavši da se isto odnosilo i na hrvatske oružane snage, a tu je ATJ Lučko bila jedan od ključnih aktera. Odluka o osnivanju ATJ Lučko donijeta nakon napada srbijanskih oružanih agresora u kolovozu 1990. da bi pripadnici ATJ Lučko bili postrojeni već 7. rujna, a u prvu akciju krenuli 29. rujna 1990., podsjetio je "ATJ Lučko bila je sigurnosno srce nove hrvatske države", naglasio je Jurčić.

Značajnim je ocijenio što Udruga ratnih pripadnika ATJ Lučko '90, nakon četvrt stoljeća, istražuje povijest tejedinice. "Ako se toga budemo odricali, nemamo šanse", rekao je te pritom pozvao na hrvatsko zajedništvo, kao i 90-ih godina. Predsjednik Udruge ATJ Lučko '90 Mladen Grgić izrazio je nadu da će okrugli stol biti uvod u buduću monografiju ATJ Lučko iz Domovinskog rata.

Ratni ministar unutarnjih poslova Ivan Jarnjak govorio je o ulozi ATJ Lučko u prvim danima agresije na Hrvatsku. Čestitajući pripadnicima ATJ Lučko 25. obljetnicu, Jarnjak je podsjetio na 1992. i 2. obljetnicu ATJ Lučko koju su tada obilježili zajedno s prvim hrvatskim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom kad im se "došao pokloniti i reći hvala" te ministrom obrane Gojkom Šuškom.

"Kada je bilo teško, svi su tražili MUP i ATJ i bilo je dovoljno reći 'Dolaze!' da bi moral na terenu porastao, a pristup neprijatelju postao drugačiji", prisjetio se Jarnjak. Pripadnici ATJ Lučko bili su izazov i drugim postrojbama koje su ih željele dostići u spremnosti i borbenosti, dodao je. Ratni put ATJ Lučko praktički je presjek Domovinskog rata i o tome bi trebalo organizirati znanstveni skup, istaknuo je Jarnjak.

Na skupu su, uz ostale, govorili i Stjepan Žinić, pripadnik ATJ Lučko koji je sudjelovao u svim akcijama te ratni zapovjednici ATJ Lučko među kojima i general u mirovini Marko Lukić koji je predvodio prvu intervenciju ATJ Lučko 29. rujna 1990. u Petrinji.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.