Hrvatski radio

Radio Sljeme

Atraktivna lokacija razlog za selidbu Centra Vinko Bek

22.09.2015.

10:43

Autor: Boris Bogić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zastupnik Mladen Novak (OraH) izjavio je u Hrvatskom saboru kako bi atraktivnost lokacije u zagrebačkoj Nazorovoj ulici mogla biti razlogom preseljenja Centra za slijepe i slabovidne osobe Vinko Bek iz Nazorove u Kušlanovu ulicu.

"Bit svega je što je ta lokacija zapela nekom za oko i odlučio je doći do nje", ustvrdio je Novak nakon saborske stanke. Podsjetio je da je odluka o preseljenju Centra donesena pred početak školske godine, "namjerno tempirana" pred raspuštanje Sabora i izbore, kada, tvrdi "praktično nitko neće moći reagirati", netko će doći do atraktivnog prostora u Nazorovoj, a najranjiviji će ostati nezaštićeni".

Ravnateljica Centra donijela je odluku o preseljenju 31. kolovoza, nekoliko dana prije početka škole, rekao je Novak, navodeći da u Beku nisu smještene samo slijepe i slabovidne, nego i osobe s autizmom i intelektualnim teškoćama. Svaka promjena ambijenta, objekta, atmosfere stvara velike probleme, unosi nemir i dodatno otežava njihov i život ljudi koji im pomažu, upozorava Novak. Propituje izjavu ministrice socijalne politike (Milanke Opačić) da za obnovu Centra treba 20 milijuna kuna, a da zgrada vrijedi 14 milijuna. Temeljem čega se to zna, pita zastupnik i odgovor nalazi u izjavi ravnateljice Centra da se radi o atraktivnoj lokaciji. Bit svega je što je ta lokacija zapela nekom za oko i odlučio je doći do nje, tvrdi. Naveo je i da su geotehnička ispitivanja trajala dvije godine, nalaz dostavljen prije šest mjeseci, a o odluka o iseljenje tri dana prije školske godine.

Postoji dokumentacija koju je u veljači 2013, ravnateljica Centra slala Ministarstvu, ali je izgubljena, kaže zastupnik i dvoji oko tvrdnje da je "navodno klizište" razlog što se ne ulaže u rekonstrukciju zgrade, iako je klizište lani sanirao Grad Zagreb.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.