Hrvatski radio

Radio Sljeme

Automobilski otpad - novi/stari problem komunalnih redara. Ima li tome kraja?

12.01.2023.

13:59

Autor: Radio Sljeme

Napušteni automobili na javnoj zelenoj površini

Napušteni automobili na javnoj zelenoj površini

Foto: Radio Sljeme / Radio Sljeme

Priči o otpadu nikad kraja. Primjetili smo u pojedinim dijelovima grada veliki problem napuštenih automobila, koji su na javnim pa čak i zelenim površinama ostavljeni namjerno. Čini se da su komunalni redari nemoćni jer unatoč ispisanim kaznama i upozorenjima, ove potencijalne ekološke bombe i dalje su na javnim površinama.

U Odluci o komunalnom redu jasno stoji - na javnim površinama zabranjeno je ostavljati napuštena vozila. Kazne se kreću od 100 do čak 1500 eura. Da toga u gradu ima, potvrdio je u našem programu pomoćnik pročelnika za komunalno i prometno redarstvo Željko Renić, koji kaže da redari redovito obilaze grad i ispisuju kazne.


- Međutim sam postupak uklanjanja takvog vozila nije jednostavan. Imamo dva slučaja. Ako je vozilo bez registracijske oznake onda ga uklanjamo sami. Ukoliko takvo vozilo ima registracijsku oznaku, onda u suradnji s policijom upozoravamo vlasnika vozila da ga je dužan sam ukloniti u roku 3 dana. Činjenica je da kod takvih postupaka morate imati osigurane dovoljne kapacitete za smještaj takvih vozila. Žao mi je, ali s obzirom na količinu takvih vozila na javnim površinama nekad taj postupak traje duže nego što građani očekuju - kaže Renić. 


Upravo su građani ti koji najviše pomažu komunalnom redarstvu, koje godišnje zaprimi i do 70 tisuća raznih prijava.


- Na onim mjestima gdje nismo stigli registrirati kršenje Odluke o komunalnom redu, to nam dojavljuju građani i ja im na tome neizmjerno zahvaljujem. Mogu reći da su upravo građani najbolji komunalni redari - ističe Renić. 


U sugrađane polažu nadu i kada je u pitanju prijavljivanje vandala koji najčešće u noćnim satima ili u uvjetima smanjene vidljivosti poput magle, šaraju po fasadama.


- Trudimo se i čvrsto vjerujem da ćemo u suradnji s građanima, i kroz projekt obnove fasada koji uključuje i zaštitne premaze, uspjeti tome stati na kraj. No to neće ići preko noći - napominje Renić.


Podsjetimo, još u vrijeme Milana Bandića osnovano je Povjerenstvo za zaštitu objekata od grafita. Njime sada predsjeda Tihomir Milovac, gradski zastupnik iz redova većine, koji je najavio aktivniju borbu protiv tzv. divljih grafitera. Nakon Zakmardijevih stuba, koje su bile preplavljene divljim grafitima, u čišćenje bi uskoro trebala i Vodnikova ulica. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zagrebački dnevnik

"Zagrebački dnevnik" središnja je informativna emisija Radio Sljemena. Donosi najvažnije vijesti iz našeg grada, ali i šire okolice - središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Svakoga dana u 16.10 budite uz sljemensku frekvenciju i možete biti sigurni da je sve što u njemu čujete provjereno i aktualno.

Poslušajte u Slušaonici