Hrvatski radio

Radio Sljeme

Bačić: "Nisam zadovoljan brzinom obnove obiteljskih kuća"

13.02.2023.

16:14

Autor: HRT Radio Sljeme

Ministar Bačić

Ministar Bačić

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Sporošću obnove obiteljskih kuća nezadovoljan je novi ministar graditeljstva Branko Bačić. Obišao je gradilišta, ovaj put u Velikoj Gorici, između ostalog, i obnovu Staroga grada Lukavca. Posjetio je i glavni grad gdje se susreo i s ne baš zadovoljnim građanima u vezi obnove. 

Jedna zamjenska kuća je gotovo završena, a rade se još tri na području Velike Gorice, ističe njezin gradonačelnik Krešimir Ačkar - 27 obitelji u Velikoj Gorici je imalo žutu ili crvenu oznaku nakon petrinjskoga potresa. Kada govorimo o konstrukcijskoj obnovi, trebalo bi 7 objekata srušiti, a sve ostalo bi bila obnova koja bi se na postojećim objektima rješavala.


U ožujku bi obitelj Đuran trebala useliti u novi dom - Jako smo veseli. Sad je već dvije godine otkada smo u kontejneru. Djeca su vesela, ne mogu dočekati da dobiju svoju sobu - govori Marina Đuran.


A sjevernije, u Zagrebu na Markuševcu, suprotne sudbine građana - Nakon dvije godine dočekali smo dan obnove. Završili smo veći dio radova. Papirologija je uzela veliki dio vremena/ Živimo u raspucanim kućama. Obećali su da će doći i nitko nije došao. Tri godine su prošle i ništa.


Prvi sugrađanin imao je financijskih sredstava za započeti samoobnovu. Ona bi novim Zakonom trebala biti jednostavnija - Ključne novine koje pozdravljam u Zakonu su: osiguranje unaprijed novca za samoobnovu privatnih zgrada te centralizacija obnove jer situacija da imamo zadužene tri institucije za obnovu privatnih zgrada se u praksi nije pokazala kao dobra - rekao je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević u obilasku, među ostalim, gradilišta u središtu grada pa tako i onog bivše hotelijersko - turističke škole. Društvo mu je pravio ministar Bačić koji, kaže, prije svega nije zadovoljan brzinom obnove obiteljskih kuća - Bilo bi dobro da je još veliki broj ovakvih javnih zgrada dovršen kada su u pitanju sredstva koja su osigurana iz Fonda solidarnosti. Jesmo na 40 posto utrošenih sredstava. Više je radova napravljeno, tako da se ne bi zavaravali da je tek na 40 posto. Na nama je da taj cijeli iznos od milijardu i tri milijuna eura utrošimo. Zbog toga i predlažemo novi Zakon.


Problem su, kaže ministar na primjeru Velike Gorice, neriješeni imovinsko-pravni odnosi - U tom smislu Zakon kojeg ćemo, ja se nadam, u petak usvojiti, omogućit će tim ljudima rješavanje, neovisno o tome što nisu upisani niti kao vlasnici niti imao kao mogućnost prema sadašnjem Zakonu uključivanja u potpunu obnovu. Riješit ćemo to i omogućiti ima da krenu u jedan od vidova obnove - zaključio je Bačić.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.