Hrvatski radio

Radio Sljeme

Bandić i Dobrović razgovarali o otpadu

07.02.2017.

19:28

Autor: Ivan Hlupić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Uspostava učinkovitog susatava gospodarenja otpadom u Zagrebu bila je tema sastanka gradonačelnika Milana Bandića s ministrom zaštite okoliša i energetike Slavenom Dobrovićem. Ministar je najavio i financijsku injekciju od 100 milijuna kuna za rješavanje zagrebačkog problema otpada.

Istaknuto je da Grad Zagreb izrađuje Plan gospodarenja otpadom koji će biti usklađen s nedavno usvojenim nacionalnim Planom gospodarenja otpadom koji se temelji na kružnom gospodarstvu. Gradska uprava izvijestila je ministra da je u prosincu krenula s podjelom spremnika za odvojeno odlaganje papira, a uskoro planiraju krenuti i s podjelom kompostera. Utvrđuje se i lokacija na kojoj će biti postavljena sortirnica.

S obzirom na veličinu grada Zagreba koji čini 25% RH po broju stanovnika, nužna je intenzivna komunikacija i suradnja Ministarstva i Grada u provođenju svih aktivnosti u zbrinjavanju otpada. Ova suradnja Grada i Ministarstva odrazit će se na povoljniju sliku o ukupnom gospodarenju otpadom u Hrvatskoj, rekao je na sastanku gradonačelnik Milan Bandić.

Ministar Dobrović pozdravio je aktivnosti koje Grad poduzima naglasivši kako je Ministarstvo interventnom mjerom u Planu gospodarenja otpadom predvidjelo 100 milijuna kuna za Grad Zagreb za financiranje mjera kojima bi se u kratko vrijeme načinio značajniji pomak u gospodarenju otpadom.

Podsjetimo, još nedavno sastavni dio retorike gradonačelnika Milana bandića bilo je i najavljivanje izgradnje zagrebačke spalionice kao završne komponente u sustavu zbrinjavanja otpada kojega je osmislila njegova gradska administracija.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.