Hrvatski radio

Radio Sljeme

Bandić: Kvaliteta Zagrebačkog plesnog centra ne smije se dovesti u pitanje

01.02.2017.

12:38

Autor: Anita Dekanić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U našoj emisiji Zagrebi po Zagrebu razgovarali smo sa gradonačelnikom Milanom Bandićem o situaciji u kulturi u gradu. Gradonačelnik je komentirao pripajanje Zagrebačkog plesnog centra ZKM-u te povećanje plaća zaposlenima u kulturi.

30. siječnja plesna zajednica počela je bojkot Zagrebačkog plesnog centra. Umjetnici su nezadovoljni pripajanjem tog centra Zagrebačkom kazalištu mladih, te ne žele pristati na loše i neprofesionalne uvjete rada koji su im trenutno ponuđeni od strane novog vodstva centra na čelu s Martinom Nevistić. Može li se problem ipak riješiti?

Nema natrag. To smo racionalizirali, ljudi rade svoj posao koji žele, jer Centar nije mogla voditi gospođa koja je pola godine bila u Americi, a pola godine u Zagrebu. Plesni centar, njegova djelatnost i kvaliteta ne smiju se dovesti u pitanje, tvrdi gradonačelnik.

Situacija u kulturi ipak nije u potpunosti siva. Naime, zaposleni u kulturnom sektoru mogu očekivati za oko 3 posto veće plaće iz gradskog proračuna. Jučer je potpisana odluka u kojoj će, uz veće plaće, kulturnjaci imati pravo i na regres, Božićnicu i Uskrnicu.

Pedesetak millijuna godišnje više za plaće. Našli smo optimalno rješenje u ovom trenutku. Djelatnici nisu zadovoljni do kraja, ali su svjesni situacije u kojoj živimo. 

Božena Strugar iz Sindikata radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju Hrvatske tom je prilikom upozorila gradonačelnika kako postoji gotovo 300 djelatnika sa visokom stručnom spremom koji nisu bili dovoljno prepoznati u kolektivnom ugovoru. Za njih će biti izdvojeno dodatnih milijun kuna godišnje.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.