Hrvatski radio

Radio Sljeme

Bandić najavio povlačenje svih amandmana na GUP

08.02.2020.

16:32

Autor: Nikolina Devčić

Emica Elvedji/PIXSELL

Emica Elvedji/PIXSELL

Foto: - / -

Gradonačelnik Milan Bandić najavio je kako će predložiti povlačenje svih amandmana na Generalni urbanistički plan te je ocijenio da se nisu trebali niti upućivati. Istaknuo je da je to bila želja HDZ-a.

- Predložit ću da se svi amandmani povuku. Želja mi nije bila da se ide s amandmanima, to je bila želja HDZ-a -  rekao je Bandić prilikom obilaska sanjkališta Cmrok.

Na sjednici zagrebačke Gradske skupštine u četvrtak HDZ je na GUP podnio 15, a Stranka rada i solidarnosti i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji je i predlagatelj točke dnevnog reda, 71 amandman.

Upitan hoće li HDZ pristati Bandić je uzvratio:

- Nije pitanje hoće li pristati, to je pošteno i korektno. Jedino normalno. Moja ideja nije bila da se ide s amandmanima. Nije trebalo uopće ići s amandmanima, trebalo je usvojiti GUP koji je ispoštivana procedura, a onda ići na Ministarstvo koje je trebalo donijeti pravilnik, a prijašnja ministrica isto nije donijela pravilnik, a trebala ga je donijeti 2014.

Predsjednik zagrebačkog HDZ-a Andrija Mikulić ranije danas izjavio je kako su na sjednici šireg Predsjedništva raspravljali o zagrebačkom GUP-u i odlučili da neće podržati niti jedan amandman koji se odnosi na prenamjenu zelenih u građevinske površine koji nije bio predmetom javne rasprave.

Prema postojećem GUP-u pola milijuna četvornih metara zagrebačkih javnih, uglavnom zelenih površina moglo bi biti prenamijenjeno u građevinsko zemljište. Oporba ga je ocijenila 'uvodom u najgoru političku nekretninsku trgovinu u povijesti Hrvatske'. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.