Hrvatski radio

Radio Sljeme

Bandić najavljuje proračun poput ovogodišnjeg

30.11.2015.

15:41

Autor: Ante Raić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Gradonačelnik Milan Bandić je uoči sjednice Gradske skupštine, na kojoj će se raspravljati o prijedlogu gradskog proračuna za iduću godinu, istaknuo da je prijedlog proračuna isti kao i prošle godine, da se ne povećaju sredstva za sport, te da je proračun razvojan, socijalan i uravnotežen.

Upitan na konferenciji za novinare kako komentira kritiku oporbenih gradskih zastupnika da u proračunu nema projekata, te medijske napise da se za 35 milijuna kuna povećavaju sredstva za sport, Bandić je odgovorio da oni ništa ne povećavaju.

"Mi imamo isti proračun kao i 2015. - 6 milijardi i 850 milijuna kuna, a o seciranju proračuna i o detaljima ćemo sutra cijeli dan raspravljati", rekao je Bandić.

Na sutrašnjoj sjednici Gradske skupštine bit će prvo čitanje proračuna Grada Zagreba, a Bandić kaže da vidi "dobru raspravu, konstruktivnu, zrelu, odgovornu i da ćemo uputiti još bolji prijedlog proračuna 22. prosinca.

"I mi ćemo reći da je proračun razvojan, socijalan, uravnotežen, da korespondira s vremenom", kazao je.

Govoreći o atmosferi među zastupnicima uoči sutrašnje rasprave rekao je da "na odborima nema više onako zapete puške, kontre, koja je bila do sada". "Znači da postoji uljuđena atmosfera, da se raspravlja konstruktivno i da se daju odgovori na sva pitanja koja zastupnici postavljaju. I to je dobro, ja sam već sretan. Ta tenzija se smanjila, ispuhao se balon, izbori su prošli. Bilo bi dobro da što više bude konsenzusa i da budemo što više zajedno" - istaknuo je.

Rekao je kako amandmani postoje kao realan i normalan oblik komunikacije da se vidi ako zastupnici žele nešto popraviti. "Pa nije to Sveto pismo. Nismo mi poslali najbolji proračun na svijetu, uvijek nešto može biti bolje" - rekao je Bandić, ali i pojasnio da kada daju amandman za milijune kuna, onda moraju reći gdje moramo to uzeti".

"Mi se ponašamo trezveno, normalno i korespondiramo sa situacijom u kojoj živimo. I grad funkcionira, ni jedna institucija grada nije dovedena u pitanje, plaće su na vrijeme, radimo onoliko koliko možemo" - rekao je.

Upitan o povećanju sredstava za sport, u vrijednosti od 35 milijuna kuna, o čemu se u medijima govorilo da su sredstva namijenjena Dinamu, Bandić je rekao da nema povećanja, koliko on zna.

"Ako vam kažem da nije povećanje, a vi ste pročitali u novinama da je povećanje, onda morate te koji su pisali u novinama pitati gdje je povećanje, a ja govorim da nema povećanja. Nemojte vjerovati sve što u novinama piše, provjerite" - poručio je Bandić novinarima.

Upitan želi li da bude veća ili manja kazna za ilegalno odlaganje glomaznog otpada, a o čemu će se raspravljati na sjednici Gradske skupštine, Bandić je odgovorio da on ne razmišlja o kaznama, već o edukaciji građana da kazne ne plaćaju.

"Pa nije svrha kažnjavanje, svrha je educiranje ljudi, a zašto nisu dovoljno educirani, ja sam najkrivlji", rekao je Bandić te pozvao novinare da pogledaju kako on u svom stanu razdvaja otpad i da se to usporedi s razdvajanjem otpada u kućama troje novinara čija će imena izvući iz šešira.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.