Hrvatski radio

Radio Sljeme

Bandić: Nisam znao za zapošljavanja

11.01.2017.

12:51

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nepotizam u Gradskoj upravi odnosno zapošljavanje 7 članova obitelji pročelnika Gradskog ureda za mjesnu samoupravu Zorana Nevistića tema je koju je među ostalim komentirao gradonačelnik Milan Bandić u emisiji Zagrebi po Zagrebu

Gradonačelnik Bandić tvrdi da ne zna za zapošljavanje članova obitelji Nevistić. Ja ne znam da je on zaposlio. Po tome možete izvući sva imena u Gradskoj upravi, njih 24 tisuće pa od toga možete napraviti zgodnu emisiju. Znači svaki od 24 tisuće zaposlenih je jedan od potencijalnih da ih izvučete. Za mene je najvažnije da su poštovani procedura i zakon. Što se tiče reizbornih mjesta to odlučuje gradonačelnik, jer bira svoj tim. I ono što služi meni za ponos je da nisam nikada gledao kako se tko zove, kojoj stranci pripada, nego sam gledao zna li čovjek raditi ili ne treba raditi.

No postavlja se pitanje ako gradonačelnik "amenuje" sva zapošljavanja u Gradskoj upravi kako nije znao za spomenuta?! Ja "amenujem" najodgovornije funkcije u Gradu Zagrebu i tu sam suveren. Snosim posljedice dobre ili loše. Znači na ono što je u djelokrugu rada gradonačelnika, najisturenije funkcije u Gradu i u Holdingu, je u mojoj domeni - ja o tome suvereno odlučujem. A sustavno pravo je svakoga da konkurira za radno mjesto, bez obzira kako se zove koje je boje kože i kojoj političkoj opciji ili propada ili ne pripada.

Gradonačelnik Bandić proveo je nekoliko dana u New Yorku na skupu posvećenom Nikoli Tesli. Na tom je skupu Znanstvena fondacija Tesla našem gradonačelniku dodijelila nagradu Tesla Spirit koja se svake godine dodjeljuje zaslužnim pojedincima ili organizacijama u promicanju Teslinog nasljeđa. O toj nagradi je gradonačelnik rekao kako je Nikola Tesal rekao onu čuvenu da se ponosio srpskim rodom i hrvatskom domovinom. Ta poruka vrijedi i za danas, ne samo za Srbe u Hrvatskoj, nego i za sve one koji nisu rođeni u Hrvatskoj ili nisu hrvatskog podrijetla. Ja sam počašćen da sam bio pozvan da sam dobio Nagradu Nikola Tesla i za ono što je Nikola Tesla napravio za svijet kao kozmopolit i što je učinio i za našu domovinu.

Na skupu o Nikoli Tesli na kojoj su se dodjeljivale nagrade bile su istaknute srpska i američka zastava. Evo što o tome kaže gradonačelnik Bandić. Slikao sam se u onome što su organizatori napravili - američkoj i srpskoj zastavi. Nije to organizirala Hrvatska, organizirala je američka fondacija sa srpskim lobijem Nikole Lončara u Americi. Normalno je da je u Americi ako je udruga organizirana u Americi onda se to poštuje, stavi se Američka i zastava matične organizacije. Da smo mi organizirali tada bi to bile Hrvatska i Američka zastava. Ne vidim razloga, nikakavog problema.

Rekao je to gradonačelnik Bandić u našoj emisiji Zagrebi po Zagrebu.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.