Hrvatski radio

Radio Sljeme

Bandić: Objavit ćemo imena onih koji odlažu otpad na divlja odlagališta

04.04.2018.

11:23

Autor: Krešimir Vešnik

Igor Soban/PIXSELL

Igor Soban/PIXSELL

Foto: - / -

Gradonačelnik Milan Bandić, u našoj je emisiji "Zagrebi po Zagrebu", između ostalog, govorio i o divljim odlagalištima smeća. Naglasio je da će sva imena svih onih koji tako odlažu otpad javno objaviti.

Gradonačelnik je istaknuo da je potrebno definirati, dva ili tri puta godišnje, kada se odvozi glomazni otpad; da se građani sami dogovore o odvozu otpada na Jakuševac, te da oni koji se ne pridržavaju toga budu sankcionirani, Kad ulovimo prvih deset, stat će odvoz glomaznog otpada. Objavit ćemo i neću štedjeti novaca, da ih objavimo na sve dalekovidnice, u sve elektronske, tiskane medije, i kamione i pojedince koji to rade. 

A divlja odlagališta smeća se saniraju, osobito ono na Savici, Budući da se ovdje radi o par tisuća kubika glomaznog otpada, nadam se da ćemo to u naredna dva mjeseca sanirati jer imamo strašno puno za odvesti. Dostavljaju se barijere da se otpad ne dovozi ponovno jer ljudi pod okriljem noći to rade, ali ne mogu sada govoriti sve što sam poduzeo i što ćemo poduzeti ovih dana da se privedu pravdi oni koji to čine, objasnio je Bandić.

Gradonačelnik je dao nalog da se svi pretrpani zeleni otoci očiste, no postavlje se pitanje hoće li to povećati račune za odvoz otpada?, Mi ćemo unutarnjim rezervama i boljom organizacijom i sistematizacijom posla u 'Čistoći' napraviti da ljudi, što se toga tiče, ne plaćaju veće račune, odgovorio je gradonačelnik.

Odmaknuvši se od teme otpada, Gradonačelnik je govorio i o sufinanciranju izgradnje dizala u stambenim zgradama te naglasio razliku između zgrada u privatnom i gradskom vlasništvu, Grad ne može financirati jer se radi o privatnim zgradama. Svaki je vlasnik idealnog dijela zgrade gdje stanuje, međutim grad Zagreb nije mogao ni prije investirati u fasade i pročelja pa je našao zajednički jezik. Što se tiče javnih zgrada u gradu, mi ćemo, one zgrade gdje je Grad vlasnik, to i završiti i napraviti jer uvijek naprafvimo ono što u gradu mi možemo, a onda idemo s inicijativom prema Vladi RH.

Na kraju je gradonačelnik Bandić, na pitanje o planovima za izgradnju građevinskog odlagališta otpada u Podsusedu, rekao da će Grad održati sastanak s tamošnjim građanima koji su, rekla je slušateljica, prikupili gotovo 6 tisuća potpisa da se ono ne izgradi.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.